Premiérova slova jsou fraškou a výsměchem poslancům a občanům ČR

Slova premiéra Bohuslava Sobotky, které řekl 30. června 2016 k mimořádnému bodu k privatizaci OKD, jsou pro poslance Marka Černocha naprostou fraškou a výsměchem nejenom poslancům, ale všem občanům ČR. Proč?

“Já jsem si podrobně prošel, co nám tady minulý rok při mimořádném bodu řekl k privatizaci OKD pan premiér Sobotka. Jeho slova jsou ovšem naprostou fraškou a výsměchem nejenom poslancům, ale všem občanům naší země. Tomu, že bylo OKD prodáno za dobrou cenu a nedošlo k okradení našeho státu, si myslím, už nevěří vůbec nikdo. Pan premiér Sobotka svému kamarádovi panu Bakalovi ještě v rámci zlodějny OKD doslova vše daroval. Společnost OKD byla prodána za směšnou částku 4,1 mld. Kč.

Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 tisíc hornických bytů v Havířově, Ostravě, Karviné, dále 1 200 bytů na Kladně, celkem 32 dceřiných společností OKD a další nemovitý majetek, jako pozemky, rekreační objekty. Znalecký posudek firmy Ernst & Young určil hodnotu čistého obchodního majetku OKD na 52 mld. Kč. Naše země byla tedy okradena o desítky miliard. Zlodějnu OKD už nějakou dobu řeší také české soudy,” bouřil druhé lednové úterý při jednání ve Sněmovně poslanec zvolený na kandidátce Úsvit Marek Černoch.

“Vy, pane premiére, stále tvrdíte, že všechno bylo v naprostém pořádku. Takže si mají naši občané na podobné praktiky a podobné zlodějny zvykat? Podle vás je v pořádku, když je naše země okradena o desítky miliard korun? Autor inkriminovaného posudku na hodnotu OKD pan Rudolf Doucha tvrdí, že zahrnout do hodnocení veškerý majetek nebylo obsahem úkolu, který od Fondu národního majetku dostal. Dostal tedy jasný příkaz: Oceňte to bez bytů. K takovému zadání musela dát pokyn ta nejvyšší místa. Na těch nejvyšších místech seděl dnešní premiér pan Bohuslav Sobotka,” upozornil dál Černoch.

“Hlavní obžalovaný v kauze, bývalý místopředseda výkonného výboru Fondu národního majetku pan Pavel Kuta, na soudu požádal, aby byl puštěn zvukový záznam z inkriminovaného jednání vlády v roce 2004. Kdyby bylo vše v pořádku, jak nám pan premiér neustále tvrdí, jistě není důvod, proč nahrávky nevydat,” dodal dál poslanec zvolený na kandidátce Úsvit.

“Souhlasíte se mnou, pane premiére Sobotko, že se skutečně tedy, jak říkáte, nic nestalo, že vše proběhlo v pořádku, a není tedy důvod nahrávky vydat? Premiér České republiky ale odmítá vydat nahrávku, kde se v rozhodující chvíli vyjadřuje k miliardovému prodeji. Ptám se proč. Naši občané mají právo tuto nahrávku slyšet. Nestojí tedy za to zveřejnit nahrávku a obhájit se tak? To jim před volbami řeknete, nikoliv myslím prázdné fráze a marné sliby. Mám jasné vysvětlení, proč se toho všichni tak bojí. Z nahrávky bychom se dozvěděli, že už jste tehdy dobře věděl, že prodejní cena OKD je přímo směšná, a na té nahrávce tedy usvědčujete sám sebe. Pokud to není pravda, zveřejněte tuto nahrávku. Udělejte rázný krok a ukončete debaty ohledně OKD. Nevykládejte hodinové projevy o ničem, ale zveřejněte nahrávku, a hned bude jasno,” bouřil dál poslanec Černoch.

“Vy se divíte, že jsou lidé zhnuseni politikou. Ale když toto sledují, tak já se jim vůbec nedivím těm lidem. Vůbec se jim nedivím, protože tahle fraška, která fakt trvá desítky let, a nemá vlastně konce. Je za to někdo zodpovědný. Zmizely desítky miliard korun. Je za to někdo zodpovědný? Jsou tady kolegové, kteří byli u policie. Vám se musí otvírat kudla v kapse, pánové a dámy,” konstatoval dál v dalším vystoupení poslanec Marek Černoch.

“Protože jestliže tady dnes někdo něco ukradne malého, hrozí mu vězení nebo do vězení jde. Minulá vláda padla, protože tam vletěla policie. Rozprášili to kvůli kabelkám. Tady se jedná o desítky miliard a nic se neděje. Nic se neděje. Můžou za to ty nebo ty… ,” líčil dál poslanec, který souhlasil s kolegou Hájkem, který upozornil na dvě cesty.

“Jde na jedné straně o lidi a na druhé straně o nějakou spravedlnost. Ne o peníze, ale o spravedlnost. Protože jestli se po lidech chce, aby dodržovali zákony a chce se to po nich, tak jak je možné, že se těmto lidem pak zároveň ukazuje, že spravedlnost a zákony platí jenom pro někoho? Je to opravdu tak strašně složité pochopit. A jestliže pan premiér Sobotka v době, kdy byl ministrem financí, podepisoval privatizaci a není schopen doložit, že za to nemohl, nebo že to nebyla jeho chyba, jeho vina, politická chyba nebo i trestní, tak tady je přece něco špatně. Vždyť se opravdu desítky let nic neděje,” dodal Marek Černoch.

“Udělejte nebo udělejme něco. A jestliže to budou ministři sami od sebe, což samozřejmě by měli, protože od toho přece ministři jsou. A nebo od toho jsou složky, které to mají řešit. A nebo jestliže to bude nějakým usnesením, které přijme Poslanecká sněmovna jako suverén, a jako orgán, který by lidem měl opravdu říct – ano, chceme, abyste dodržovali zákony a sami budeme vyžadovat, aby zákony byly dodržovány od všech, tak to už je asi jedno. Ale nějakým způsobem by se to řešit z mého pohledu prostě mělo, protože jinak jestliže se dále nebude nic dít, přijdou horníci, přijdou před úřad vlády. Co uděláte pane premiére? Zavoláte na ně policii? Co budete dělat? Divíte se těm lidem? Byl jste se tam podívat?,” zvolal Marek Černoch.

“My jsme tam byli. A situace je tam fakt vážná. Jak bude horník “ajťákem”? Co budou dělat firmy, které zkrachují díky tomu, že jsou nějakým způsobem připojeny, napojeny na hornictví, a to hornictví prostě skončí. A nejedná se jenom o Ostravsko. Řešili jsme to před půl rokem. Bavili jsme se také o Ústecku. Kauz je spousta. Ale pojďme to posunout tak, aby se kauza OKD, vyřešila. Aby se pomohlo lidem. A aby se pomohlo spravedlnosti. Padni, komu padni,” uzavřel své vystoupení Marek Černoch.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru