BBC: Na holocaustu se podíleli i polští železničáři

Arkady Rzegocki, polský velvyslanec v Londýně intervenoval proti zprávě BBC, která přiřazuje Polákům úlohu spoluviníků v holocaustu.

„O zprávě víme, musíme zasáhnout,“ napsal na twitterovém účtu polský velvyslanec.

Zpráva BBC obsahovala následující sdělení:

“Holocuast nebyl čistě německý podnik. To vyžadovalo aktivní spolupráci norských civilistů, francouzské policie, polských železničářů a ukrajinské milice. V každé z obsazených zemí v Evropě byli nadšení zastánci a pomahači holocaustu “.

Celý článek byl věnován vzpomínkám Susan Pollack, která ve věku 13 let byla transportována dobytčím vozem z Maďarska do Osvětimi. Článek uvádí, že kromě Židů zemřel v německých táborech i značný počet Poláků a Romů.

Susan Pollack varovala všechny ty, kteří chtějí zkreslovat historii a snaží se popírat smrt 6 milionů Židů organizovanou kriminální mašinérií Třetí říše, zároveň varovala i před nenávistí.

Co je zarážející, článek obžalovává občany zemí obsazených Třetí říše, kteří se aktivně podíleli na vyvražďování Židů. V případě Polska jde o železniční dělníky.

V této souvislosti je třeba připomenout, že francouzské železnice SNCF se musely po válce omluvit a zaplatit náhradu za deportace během druhé světové války Židů do koncentračních táborů. Deutsche Bahn se také podílela na činnosti trestněprávní povahy, což jí bylo prokázáno u soudu. Maďarské železnice mají také ve své historii černou tečku z tohoto období.

Železniční dělníci, kteří před válkou pracovali ve státní dopravní společnosti, dostali rozkaz se hlásit na úřadech práce. Odmítání práce bylo nemožné, protože povolání železničář bylo polovojenské a na strojvůdce při práci dohlíželi na lokomotivě esesáci.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru