DW: V Kalifornii začala oficiální kampaň za odtržení od USA!

V americkém státě Kalifornie začal sběr podpisů pro referendum na vystoupení z amerického státního svazku, uvedly Deutsche Welle.

Jak poznamenává stanice, příznivci tzv Calexit musí do 180 dnů shromáždit téměř 600 tisíc podpisů na podporu referenda o odtržení od Spojených států.

V Kalifornii začal sbírat podpisy pro Calexit, neboli odchodu z Spojených států, píše Deutsche Welle. O dva dny dříve kalifornský ministr vnitra dal oficiální povolení k zahájení tohoto postupu. Nyní fanoušci Calexitu potřebují za 180 dní sehnat podpisy 585,407 lidí, což je 8% populace státu.

Pokud bude tato iniciativa je úspěšná, pak budou v listopadu 2018 obyvatelé Kalifornie hlasovat pro zrušení dvou ustanovení místní ústavy, podle nichž je jejich stát nedílnou součástí Spojených států a americká ústava „základním zákonem země”.

K samotnému referendu o odtržení od Spojených států může dojít na jaře 2019. Aby stát opustil stav Spojené státy byla by nezbytná účast nejméně poloviny registrovaných voličů v Kalifornii. Tato separace se může uskutečnit pouze tehdy, pokud alespoň 55% účastníků referenda dá kladnou odpověď, uvedly DW s odkazem na deník Los Angeles Times.

Návrh na uspořádání referenda bylo podáno generálnímu prokurátorovi v listopadu 2016, po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách ve Spojených státech. Pro republikána hlasovalo pouze 31,5% obyvatel Kalifornie, zatímco jeho soupeřka Hillary Clintonová získala 61,5% hlasů, dodaly Deutsche Welle.

Podle deníku Los Angeles Times by ale odtržení Kalifornie znamenalo paradoxně vítězství Trumpa a „katastrofu pro liberály a demokraty“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru