Cenzura na internetu začne již brzy v Německu! Máme se obávat?

Podľa Financial Times, Facebook už zanedlho spustení v Nemecku filtrovanie „Fake News“.

Denník zameraný na biznis a ekonomiku uvádza, že po obavách Angely Merkelovej ohľadom ´falošných správ´ a ´dezinformácií´ pred nadchádzajúcimi voľbami v Nemecku, začne Facebook svoj monitorovací program už veľmi skoro. Facebook ohlásil svoj program na kontrolu Fake News v USA už v decembri 2016. Partnermi sú organizácie ako ABC News, Snopes a Politifact, ktoré budú slúžiť na určovanie, čo je „Fake News“.

Informácie na Facebooku označené ako falošné budú nasmerované na ´Correctiv´ – neziskovú organizáciu zaoberajúcu sa správami. Ak budú tieto data ohodnotené ako nesprávne, budú označené ako „sporné“ a zároveň k nim bude priložené vysvetlenie tohto ohodnotenia. Tieto údaje sa však tiež zobrazia nižšie na hlavnej stránke Facebooku, keďže poradie je určované algoritmom Facebooku.

Hovorca sociálnej siete pre Financial Times uviedol, že pre svoj monitoring hľadali aj ďalších mediálnych partnerov v Nemecku. Tiež uviedol, že Nemecko bude prvé z mnohých krajín, kde plánujú implementovať hodnotnie „Fake News“. „Zameriavame sa teraz na Nemecko, ale zvažujeme, ktoré krajiny budú nasledovať,“ uviedol hovorca.

Nemeckí politici už dlhšie hovorili o tvrdých zásahoch na falošné správy a zamerali sa hlavne na Facebook v súvislosti s dezinformáciámi. Minister Spravodlivosti Heiko Maas minulý november uviedol, že Facebook by mal byť zodpovedný za obsah na svojej platforme rovnako ako iné mediálne spoločnosti. Nemecká vláda už údajne zvažovala svoj vlastný výbor na monitorovanie pochybných správ, ako uvádzajú noviny Deutsche Welle.

Heiko Maas už v minulosti povedal, že fake news predstavujú „nebezpečenstvo pre našu kultúru diskusie“, a že mediálne spoločnosti majú povinnosť obmedziť rozširovanie dezinformácií. „Nemôže byť v záujme Facebooku, aby bola jeho platforma zneužitá na šírenie klamstiev alebo nenávistných kampaní,“ uviedol Maas pre Deutsche Welle. „Kriminálny obsah by mal byť zmazaný okamžite, keď bol označený. A oznamovanie takýchto falošných správ musí byť pre užívateľov jednoduchšie.“

Donald Trump označila za hlavné Fake news CNN a odmietol tejto televízií odpovedať na otázky. Viac sme o tom písali TU. Problém dnešnej doby je práve v tom, že najviac správy manipulujú a často si i vymýšľajú práve mainstreamové média, také ako ABC News, ktorá bude v tomto nemeckom programe rozhodovať o tom, ktorá správa je a ktorá nie je pravdivá.

Angele Merkelovej samozrejme vôbec nejde o to, aby sa občanom Nemecka dostávali iba pravdivé informácie. Jej hlavný záujem je vyhrať znova voľby a poučená vývojom v USA, kde Trumpa do kresla prezidenta vyniesli práve informácie z alternatívnych zdrojov šírené cez sociálne siete, zavádza cenzúru. Nijako inak, sa nedá táto dohoda uzavretá s Zckerbergom nazvať. Toto pekne zabalené obmedzenie slobody slova tak bude mať reálny vplyv na výsledky nasledujúcich volieb, ktoré sa budú konať v septembri. Angela Merkelová, sa vzhľadom na momentálnu situáciu v Nemecku, spôsobenú aj jej rozhodnutím prijať utečencov, právom obáva, že bez cenzúry internetu sa jej víťazstvo nepodarí dosiahnuť.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru