Jak se žije občanům v Turkmenistánu? Občané mají zdarma plyn a poplatky na energie

Turkmenistan sa dnes považuje za najneutrálnejšiu krajinu z bývalých krajín sovietskeho bloku. Priemysel, poľnohospodárstvo, energetika, doprava, infraštruktúra a hlavné nerastné suroviny sú majetkom štátu.

Turkmenistan je krajinou, kde sa najnovšie technológie prelínajú s pôvodnými tradíciami.

Krajina, kde si mladý vážia starších a kde sa neplytvá potravinami – chlieb a soľ považujú za posvätné produkty. Kôň je posvätné zviera a je zákonom ustanovený zákaz používať konské mäso.

Turkmenistan je na štvrtom mieste so zásobami plynu na svete a preto štát nešetrí na svojich občanoch, ktorí majú plyn zadarmo. Nové komfortné byty sú prístupné takmer každému občanovi, keďže úverová politika štátu je veľmi ústretová s 1 % úrokom ročne. Každý štátny úradník môže získať takýto byt za 10 % jeho ceny.

Občania majú zadarmo plyn, poplatky za energie, mestské telefóny a každý vodič auta má nárok na bezplatných 120 litrov benzínu mesačne, pokiaľ to nestačí, tak 1 liter benzínu stojí 20 centov. Komunálne poplatky za 200 m² luxusný byt sú symbolických 10 dolárov. Priemerný mesačný zárobok 300 dolárov stačí na pokojný život. Autobusové zastávky v hlavnom meste sú vybavené klimatizáciou a televízorom. Ceny za mestskú a železničnú dopravu sú minimálne.

Turkménske múmio sa považuje za univerzálny liek a je zákaz vyvážať ho z krajiny, rovnako ako aj propolis, drahé kamene, včelí a hadí jed, živý dobytok, hydinu a tiež ručne tkané koberce.

Krajina má najmodernejšie priemyselné vybavenie na spracovanie turkménskej bavlny, ktorá je hlavným poľnohospodárskym produktom. Džínsy z čistej bavlny si tu turista môže kúpiť iba sa 2 doláre. Turkménska bavlna je považovaná za jednu z najkvalitnejších.

Turkmenistan má zavedené víza pre všetky krajiny.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru