NI vysvětlil, proč se Amerika snaží „vládnout světu”

Jsou všechny důvody se domnívat, že se zahraniční politika nové vlády USA setká s prudkým odporem americké elity, která je přesvědčena, že by Spojené státy měly zůstat jediným „centrem moci” moderního světa.

Z tohoto důvodu bude muset nový šéf Bílého domu a budoucí americký ministr zahraničí se „spojit v boji” s vlastními poradci a diplomaty, tvrdí pozorovatelé The National Interest Aaron David Miller a Richard Sokolsky.

Role „světového četníka” vyčerpala Ameriku a unavila Američany, tvrdí autoři. Představitelé nové administrativy si jsou toho dobře vědomi, nicméně „hlas lidu” nebude stačit posunout rovnováhu ve prospěch domácí politiky. Podle Millera a Sokolského názoru, politický establishment, včetně zkušených kariérních diplomatů, budou proti novým prioritám.

Představitelé amerického politické elity jsou přesvědčeni, že nelze sedět, a nic nedělat, ale jednat podle výroku starořeckého filozofa „silní dělají, co mohou a slabí strpí, co musí”. Podle autorů, tento „hlad po akci” má často za následek katastrofální důsledky.

„Snaha Ameriky řešit problémy všude tam, kde se vyskytnou, je inspirující, někdy americká intervence dokonce změní situaci k lepšímu, ale v poslední době přebytek aktivit Washingtonu má stále katastrofálnější následky. V prvé řadě se jedná o Blízký východ,” poukazují analytici.

Článek uvádí, že důvodem pro tuto „hyperaktivitu”, je přesvědčení amerických politiků, že USA jsou natolik silné, aby „všude nacházely monstra a porazily je”. Přesto, jak ukázaly zkušenosti z kampaní v Afghánistánu a Iráku, je americký potenciál velmi omezený.

Kromě toho, Američané naivně věří, že jejich vnímání světa je „nejsprávnější”.„Snažíme se dělat cokoliv, protože si myslíme, že chápeme svět, ale celkem vzato to tak není,” konstatuje se v článku. Autoři se domnívají, že Amerika by neměla udělovat egyptskému vedení „přednášky v oblasti lidských práv”, nebo řešit izraelsko-palestinský problém. Výtky adresované Rusku jsou podle pozorovatelů také důkazem vlastní naivity náhledu na svět ve Washingtonu.

Mýtus výjimečného, nepostradatelného národa, spolu s americkým „nastavením vůdcovství” také nutí Spojené státy, aby zvýšily svou přítomnost i v nejodlehlejších koutech planety a nabízet své služby tam, kde nikdo, jak se zdá, o to nežádal. Přestože postupné odstranění Washingtonu mírového procesu v Sýrii, ztráta vlivu na Středním východě a v Asii naznačují, že „poptávka” po americkém vedení padá.

Miller a Sokolsky varují novou administrativu před „aroganci těch u moci”. „Je to velmi jednoduché plést moc se skutečnými ctnostmi a obyčejnou odpovědnost s povyšováním exkluzivního poslání národa,” dodávají.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru