Le Penová prohraje ve druhém kole voleb ve Francii, uvádí průzkum

Lídr “Národní fronty” Marine Le Penová vyhraje v prvním kole prezidentských voleb ve Francii, ale ve druhém kole utrpí porážku.

Vyplývá to z průzkumy veřejného mínění provedeného Kantar-Sofres-OnePoint na zadání deníku Le Figaro novin a zpravodajského kanálu LCI.

Le Penová patří ke krajní pravici se silným nacionalistickým a populistickým nábojem. Je ostrou kritičkou Bruselu a slibuje – v případě svého vítězství – referendum o vystoupení Francie z Evropské unie. Část sympatií si získává poměrně racionálním požadavkem na větší spolupráci s Ruskem, ovšem stejně tak jako kritiku (je obviněna, že si její strana vzala úvěr od ruské banky).

Podle průzkumu by pro Le Penovou hlasovalo 25% voličů. Nejrealističtější uchazeči o vstup do druhém kola je také zástupce největší opoziční strany Republikáni, bývalý premiér Francois Fillon – 22%, a bývalý ministr hospodářství, vůdce hnutí Vpřed Emmanuel Macron – 21%.

Průzkum připomněl, že vítěz primárek vládnoucí Socialistické strany Benoît Hamon může dostat 15% hlasů, zástupce krajní levice, poslanec Jean-Luc Mélenchon pak 10 procent.

Podle průzkumu, ve druhém kole voleb ve střetu k Le Penová – Fillon voliči preferují republikána – 60% proti 40%. Jak upozorňují výsledky průzkumu, Le Penová by ztrácela i na Macrona – 35% proti 65%.

V případě, že se do druhého kola dostane Fillon a Macron, všechny šance na výhru má ten druhý jmenovaný – 58% proti 42%.

Průzkum byl proveden ve dnech 26. a 27. ledna, jehož se zúčastnilo 1032 francouzských občanů zahrnutých do volebních seznamů.

Nutno ale podotknout, že se jedná pouze o průzkum. V analogickém případě souboje Clintobová – Trump ve Spojených státech drtivá většina výsledků průzkumů ukazovala na celkem jednoznančné vítězství kandidátky demokratů. Voliči se nakonec průzkumy a analýzami neřídili.

Francouzské prezidentské volby se budou konat ve dvou kolech 23. dubna a 7. května 2017.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru