Na světlo vycházejí hrůzné detaily o obchodu s lidskými orgány v Aleppu

Po osvobození Aleppa, druhého největšího města Sýrie, vycházejí na světlo další hrůzné detaily vlády džihádistů.

Místní obyvatelé odhalili arabské verzi Sputniku mechanismus dobře zavedené sítě obchodu s orgány a seznam jejich cen. Západní média řeší takzvané „ruské hrůznosti“ během osvobozování Aleppa, avšak místní obyvatelé poprvé odhalili našemu zpravodajství hrůzné detaily džihádistické nadvlády.

Hovořili o obrovském ilegálním obchodu s lidskými orgány přes hranice s Tureckem, který byl zaveden rebely. Civilisté se naučili mít hrůzu z místních záchranných vozidel projíždějících městem a lovících potenciální dárce. Jedním z těchto „pacientů“ se náhodně stal i 60letý Abu Mohammad.

„Rebelové na nás nejprve stříleli z granátometu a potom přijeli další v záchranném vozidle, naložili zraněné a odvezli do nemocnice. Mně byla ukradena jedna ledvina a část sleziny,“ řekl Sputniku.

Popsal, jak probíhá mechanismus operací obchodníků s orgány: „Skupina rebelů čeká na explozi a okamžitě poté se vrhne na mrtvé a raněné a odveze je „záchrankou“. Někteří ranění mohou po „operaci“ být vráceni domů,“ řekl.

Alia bydli v alepské čtvrti Bustan al-Qasr, která byla pod kontrolou Al-Nusry. Jednou jí bylo nabídnuto léčení na klinice v Turecku, protože nemocnice v Aleppu neměly dostatek léků. „Na hranicích s Tureckem byl obrovský trh, kde se prodávalo úplně všechno. Mrtvola se prodávala za 25 000 tureckých lir (ekvivalent 50 dolarů), tělo raněné osoby se prodávalo za 290 000 tureckých lir (290 dolarů)“, řekla Sputniku.

„Ranění z každého dne války jsou posíláni do nemocnic a jsou pokládáni za potenciální dárce,“ řekla.

Podle statistik je v severní Sýrii zdokumentováno 18 000 případů ilegálního odebrání lidských orgánů. Avšak většina z těchto zločinů zůstane v utajení, protože lidé se bojí otevřeně o nich hovořit. Skupina forenzních expertů z Aleppa řekla Sputniku, že ve městě je velmi snadné získat lidské orgány. Aleppo leží v blízkosti syrsko-turecké hranice, kterou lze snadno přejít ze čtvrtí ovládaných rebely.

Proudí tudy také mnoho cizinců vydávajících se za humanitární pomoc, ale ve skutečnosti je to zejména mafie, která ve spolupráci se zahraničními lékaři shání lidské orgány a posílá je přes hranice.

Lékař Bagiat Akrush řekl Sputniku, že v tomto zločinném průmyslu pod rouškou války je zapojeno i mnoho syrských lékařů. Největší aktivita probíhá ve válečných místech na severu a východě Sýrie a v uprchlických táborech. Těchto zločinů se přímo či tajně účastní i vlády mnoha zemí a neučinily nic pro jejich zastavení.

Lékař řekl rovněž, že většina těchto zločinů byla spáchána na severu země, a týkala se i dětí. Na tureckém území v uprchlických táborech žije asi 100 000 dětí, které jsou všechny tímto nebezpečím ohroženy. Až 80% uprchlíků v těchto táborech tvoří ženy a děti, a jejich prodej probíhá již tři roky. Není tajemstvím, že se na něm podílejí Turci.

Válka v Sýrii umožnila zločincům velmi levně získávat lidské orgány. Lékařské organizace jim umožňují vybrat si zdravé oběti, protože o orgány nemocných lidí není zájem. Tyto orgány jsou pak posílány za hranice. I když syrské právo zakazuje obchod s lidskými orgány, tyto zločiny probíhají ilegálně a tajně, řekl lékař na závěr.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru