Pro někoho šok: Ve volebním průzkumu ve Francii vede Le Penová

Asi za 100 dní si bude 46 milionů Francouzů vybírat příští hlavu svého státu. Předpokládá se, že vyhraje konzervativní kandidát Francois Fillon, ale podle průzkumů to nemusí být jisté.

Expremiér Francois Fillon, který v primárkách konzervativní strany porazil v listopadu exprezidenta Nicolase Sarkozyho od té doby značně oslabil.

„Vážený čistý člověk” Francois Fillon jak je často vnímán ve Francii ztratil hodně ze své popularity. Během dvou měsíců podle institutu Odoxa ztratil 12 procent podpory a dokonce 57 procent Francouzů má na něj špatný názor.

V dalším průzkumu se před Fillona poprvé dostala Marine Le Penová! V prvním kole prezidentských voleb 23. dubna, předsedkyně pravicového Front National (FN) by mohla získat i hlasy silně věřících katolíků .

Deník “Paris Match zveřejnil průzkum, který ukazuje, že Marine Le Penová má podporu asi 26,5 procent voličů. Fillon je za ní se ziskem asi 25 procent .

Fillon ztratil podporu zejména u dělnické třídy, mínus 12 procent podle francouzského institutu IFOP. Le Penová by naopak mohla být podpořena polovinou této voličské skupiny!

Jedinou nadějí pro Fillona je předpoklad, že ve druhém kole 7. května Le Penová by mohla hodně ztratit, získala by jenom 36 procent proti 64 procentům, které by získal Fillon.

Ale samozřejmě, že průzkumy vždy odpovídají výsledkům nebo přáním těch, kdo si je zadávají, průzkumy nepředpokládaly Brexit a podobně tak průzkumy, které byly zveřejněny v Evropě nepředpokládaly vítězství Donalda Trumpa.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru