Sluníčkáři v Británii žádají nenazývat těhotné ženy “budoucími matkami”

Vo Veľkej Británii žiadajú slniečkari lekárov, aby nenazývali tehotné ženy “budúcimi mamičkami”, pretože to môže negatívne vplyvať na transgenderov a namiesto termínu “budúca mamička” ich žiadajú používať termín “tehotný človek”. Informáciu uviedol denník Daily Mail.

V 14-stranovom “Návode pre efektívnu komunikáciu”, ktorý publikovala britská medicínska asociácia, sa hovorí, že obrovský počet ľudí, ktorí môžu otehotnieť a porodiť dieťa, sa identifikujú ako ženy.

Napriek tomu existujú aj transgenderi, ktorí takisto túžia otehotnieť. Britská medicínska asociácia poukazuje na príklad tehotného transgendera Haydena Crossa (narodil sa ako žena), ktorý je právne mužom, požíva hormonálnu terapiu, ktorá má pomôcť jeho zmene pohlavia, no ešte nemá za sebou zmenu pohlavia a túži po dieťati.

Iniciatíva vyvolala vo Veľkej Británii nejednoznačnú reakciu. Slniečkari, samozrejme, iniciatívu podporili a považujú ju za skvelú, kritici sú proti.

Konzervatívny poslanec Philip Davies považuje iniciatívu za absolútnu hlúposť a tvrdí, že ak sa nemôžu tehotné ženy nazývať budúcimi mamami, tak “kam sa už rúti svet?”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru