Islámský stát

Výzvy Islámského státu do Španělska: Útok, útok, útok!

Španělské bezpečnostní síly detekují stále více zpráv vyzývající k teroristickým útokům na území Španělska.

Španělé, kteří bojují na straně Islámského státu v Sýrii a Iráku, posílají se zvyšující se intenzitou svým přátelům nebo známým ve Španělsku výzvy k boji na území Španělska : „Útok, útok,útok! Musíte něco udělat, co se ještě musí stát? “. Píše se v článku španělského listu El Mundo.

Podle analytiků, když španělští bojovníci v řadách Islámského státu žádají své vrstevníky, aby zaútočili a píší ve zprávě “co se ještě musí stát?“, tak je to mimo jiné vztaženo k zatýkání ze strany bezpečnostních sil ve Španělsku.

“Zatýkají naše ženy a neděláte nic. My jsme poníženi a neděláte nic,” říkají. Sto radikalizovaných ve Španělsku může jednat dříve, než budou splněny podmínky oněch výzev.

Odborníci analyzovali možné rizikové situace ve Španělsku a došli k závěru, by se mohlo jednat o osamělý vlčí útok. Tak by jednal i zatčený džihádista v San Sebastianu, trenér boxu, který vedl islamistickou buňku a posílal zahraniční bojovníky do Turecka, odkud dostával instrukce od Islámského státu k útokům v Evropě

Tajné služby se domnívají, že existuje ve Španělsku asi 100 lidí, kteří by se mohli řídit rozkazy Islámského státu a provést osamělý útok.

Největší obava je z plánovaného skupinového útoku. V konfliktních oblastech Iráku a Sýrie působí asi 200 Španělů.

Důvodů, proč Španělé, džihádisti , působící v Sýrii ženou „své lidi“ do útoku ve Španělsku je několik. Věří, že pokud zaútočí v Evropě, evropské země budou věnovat více času na svou obranu a méně se budou angažovat v Sýrii a Iráku.

“Primárním cílem Daesh je upevnit chalífát, a tomu je podřízeno všechno ostatní okolo, rozvíjí se propaganda, expanduje se a jde se do konfrontace se Západem,” říkají džihádisti.

Zpravodajské služby vyšetřují asi 800 zradikalizovaných lidí ve Španělsku a stovku, která by podle zdrojů mohla být vnímavá k vyzývacím zprávám k akci.

Navzdory znepokojujícím zprávám se argumentuje ve Španělsku, že jde pouze o džihádistickou propagandu a hlavní cíle Daesh jsou Francie, Německo, Rusko a Španělsko stále není tím hlavním cílem.

Ale nelze nic podceňovat, podle poslední důvěrné zprávy, které získaly noviny El Mundo, se v ní píše, že “stále existují různé sítě na podporu organizace IS a jsou efektivní při získávání nových členů“.

Má se za to, že buňky spolu nespolupracují, ale tyto struktury mohou začít fungovat samostatně nebo na základě dálkového řízení z oblastí Islámského státu. Daesh pokračuje ve svém záměru využívat autonomní teroristy v jejich domovských zemích.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru