Čína je připravena převzít úlohu světového vůdce

Z čínskeho ministerstva zahraničia vychádza vyhlásenie, že Peking sa môže ujať pochodne globálneho vodcu, alebo ho k tomu donútia okolnosti, keď sa Trump sústredí na domáce záležitosti.

“Ak niekto povedal, že Čína zohráva vedúcu úlohu vo svete, povedal by som, že to nie Čína sa rúti do popredia, ale skôr frontruneri ustúpili, zanechajúc miesto pre Čínu,” vyhlásil podľa agentúry Reuters generálny riaditeľ oddelenia medzinárodnej ekonómie na čínskom ministerstve zahraničia Zhang Jun s tým, že “ak Čína bude nútená zohrávať vedúcu úlohu, bude aj odhodlaná plniť ju”.

Toto vyjadrenie súvisí tiež s prejavom čínskeho prezidenta Si-Ťin Pchinga na Svetovom ekonomickom fóre v Davose minulý týždeň, kedy obhajoval výhody globalizácie a hovoril o nebezpečenstvách izolacionizmu, ktoré kritici nachádzajú v tom, ak sa prezident USA Donald Trump bude skutočne držať svojho hesla “America first”, ktoré viackrát opakoval vo svojom inauguračnom príhovore.

Čínsky prezident tiež povedal, že jeho krajina nebude používať devalváciu meny ako nástroj na získanie doplňujúcich výhod nad ostatnými krajinami, čím reagoval na Trumpove obvinenia z nekalej súťaže.

Zhang si myslí, že potenciálna obchodná vojna medzi USA a Čínou by poškodila americkú ekonomiku a zabránila by Trumpovi dosiahnuť svoj ambiciózny cieľ 4 % rastu. “Obchodná vojna alebo vojna výmenných kurzov nebude výhodná pre ktorúkoľvek krajinu,” poznamenal tiež a dodal, že Čína dúfa, že Washington a Západ budú “ešte viac prispievať k svetovému hospodárskemu oživeniu.”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru