Jídlo je medicínou: Přírodní léky proti bolesti, které najdete ve své kuchyni

Doporučení pro udržení si dobrého zdraví jsou dnes většině lidem již poměrně dobře známé. Měli bychom jíst celozrnné obiloviny, ovoce a zeleninu. Omezit slazenou limonádu, cukrovinky a provádět nějakou fyzickou aktivitu.

Bohužel, většina lidí konzumuje zejména zpracované potraviny. V supermarketech najdeme spoustu balených potravin s nízkou nebo žádnou výživovou hodnotou. Ba co víc, nemáme pestrou stravu.

Zaměřujeme se na kukuřici, pšenici, rýži a sóju. Nadešel však čas na to, abychom to změnili a vnímali jídlo jako prostředek, díky kterému se dokážeme vyléčit.
Jídlo má velkou energii, proto je správný výběr potravin tak důležitý. Poskytuje nám širokou škálu zdravotních přínosů.

Zde jsou některé z nich:

1. Zmírněte si bolesti svalů a hlavy zázvorem

Nedávný dánský výzkum ukázal, že každodenní konzumace zázvoru pomáhá zmírnit bolesti svalů a kloubů, otoky a ztuhlost až o 63 %.

Zázvor obsahuje silné protizánětlivé látky zvané gingeroly. Doporučujeme vám konzumovat lžičku sušeného zázvoru nebo dvě lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru denně.

2. Potlačte symptomatické bolesti zubů hřebíčkem

Podle výzkumníků z Kalifornské univerzity, žvýkání hřebíčku pomáhá zmírnit bolesti zubů a onemocnění dásní již za několik hodin.

Hřebíček obsahuje přírodní látku eugenol, jež funguje jako účinné anestetikum.

Přidáním 1/4 lžičky mletého hřebíčku do jídla si navíc ochráníte své srdce, pomůžete regulovat hladinu cukru v krvi a snížíte hladinu cholesterolu v průběhu tří týdnů.

3. Vylečte pálení žáhy jablečným octem

Přidejte lžíci jablečného octa do 2,5 dl vody. Tento nápoj vypijte před jídlem a vyléčíte si tím pálení žáhy již za 24 hodin.

Jak vysvětluje Joseph Brasco, gastroenterolog v Centru pro nemoci trávicího systému ve městě Huntsville:

„Jablečný ocet je bohatý na kyselinu jablečnou a vinnou, které podporují trávení, urychlují odbourávání tuků a bílkovin. Dokáží rychle vyprázdnit váš žaludek a zmírnit bolesti při pálení žáhy.“

4. Vylečte bolesti uší česnekem

Nalévejte si 2 kapky teplého česnekového oleje do postiženého ucha během 5 dnů. Podle odborníků z Univerzity Nové Mexiko je tato metoda lepší než léky na předpis.

Česnekový olej obsahuje účinné látky, jako jsou síra a selen, které působí proti bolesti vyvolané přítomností mnoha bakterií.

Pokud si chcete připravit vlastní česnekový olej, zahřívejte tři stroužky česneku v půl šálku olivového oleje asi dvě minuty. Uskladňujte ho v lednici 2 týdny.

5. Zažeňte bolesti kloubů a hlavy višněmi

Nejčastějšími onemocněními těchto dnů jsou artritida, bolesti hlavy a dna. Zažeňte jich přirozeně každodenní konzumací mísy třešní.

Třešně a višně obsahují antokyany, které mají silné protizánětlivé účinky. Dokonce 10krát silnější než acylpyrin a ibuprofen.

Jak vysvětluje Muraleedharan Nair, PhD, profesor potravinářských věd na University of Michigan:

„Antokyany pomáhají zastavit tvorbu silných enzymů, jež jsou přítomny při zánětech, čímž předcházejí nebo léčí různé druhy bolestí.“

6. Bojujte proti bolestem žaludku rybami

Zánětlivé onemocnění střev, syndrom dráždivého tračníku či poruchy trávení můžete zmírnit konzumací asi 500 g ryb týdně.

Nejvhodnějšími druhy ryb jsou sardinky, pstruh, sleď, makrela, losos a tuňák.

Podle biologického chemika Barryho Sears, PhD, vedoucího Nadace pro výzkum zánětů v Marblehead, omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou silné protizánětlivé látky nacházející se v rybách bez vedlejších účinků.

Navíc výrazně zlepšují funkci celého trávicího systému. Snižují křeče, zánět a bolesti břicha.

7. Předcházejte premenstruačního syndromu (PMS) jogurtem

Podle odborníků z Univerzity v Yale má téměř 80 % žen zkušenosti s PMS. Příčinou je citlivost jejich nervového systému, jenž reaguje na výkyvy hladiny estrogenu a progesteronu během měsíce.

Odborníci z Kolumbijské univerzity v New Yorku tvrdí, že konzumace dvou kelímků jogurtu denně pomáhá zmírnit příznaky spojené s PMS o 48 %.

„Jogurt je bohatý na vápník, jenž zklidňuje nervový systém, předchází bolesti, dokonce i když se hladina hormonů mění.“, vysvětluje Mary Jane Minkin, profesor gynekologie na Univerzitě v Yale.

8. Potlačte chronickou bolest kurkumou

Bylo vědecky dokázáno, že kurkuma je třikrát účinnější při zmírnění bolesti jako acylpyrin, paracetamol nebo ibuprofen.

Podle výzkumníků z Cornvellovej univerzity kurkuma pomáhá zmírnit chronické bolesti až o 50 % u lidí, kteří trpí artritidou nebo fibromyalgií.

Její účinná látka kurkumin má schopnost zastavit tvorbu enzymu, jenž je zodpovědný za produkci hormonů způsobujících bolest.

Konzumujte 1/4 lžičky kurkumy denně.

Nejlépe se hodí k masu, zelenině, drůbeži a rýži. Vhodné je kurkumu smíchat se špetkou pepře, jenž usnadňuje vstřebávání její účinných látek.

9. Zmírněte bolesti endometriózy ovsem

K endometrióze dochází tehdy, když malé kousky děložní sliznice rostou mimo ni, což způsobuje extrémní bolest.

Pokud si chcete ukončit bolest a křeče, konzumujte stravu bohatou na oves, která zmírní bolesti při endometrióze až o 60 %.

Jak vysvětluje Peter Green, profesor medicíny na Kolumbijské univerzitě, oves neobsahuje lepek, jenž je nejčastějším spouštěčem zánětu.

10. Zmírněte bolest nohou solí

Máčení ztvrdlých nehtů v teplé solné lázni pomáhá léčit bolestivé infekce za méně než 4 dny.

Sůl má antibakteriální a protizánětlivé účinky a je schopná ničit choroboplodné zárodky zodpovědné za bolest a otok.

Jednoduše rozmíchejte sůl (nejlépe himalájskou nebo mořskou) v teplé vodě a máčejte si v ní nohy asi 20 minut.

11. Předcházejte zažívacím potížím ananasem

Podle odborníků ze Stanfordovy univerzity, šálek čerstvé ananasové šťávy zmírní nadýmání do 72 hodin.

Ananas obsahuje enzymy (např. Bromelain), jež urychlují rozklad bílkovin způsobujících bolest v žaludku a tenkém střevě.

12. Uklidněte bolest svalů mátou peprnou

Pokud se bolest svalů neléčí, problémy mohou přetrvávat i několik měsíců.

Podle neurologa Marka Stengleara, autora knihy The Natural Physician ‚s Healing Therapies (Léčebné terapie od přírodního lékaře), si můžete zmírnit bolesti svalů teplou koupelí s pár kapkami máty peprné.

Jak vysvětluje:

„Tato metoda může zmírnit svalové křeče až o 25 % účinnější než léky proti bolesti a také snížit sílu dalších bolestí o polovinu.“

13. Pečujte o svá záda hroznem

Podle posledních studií z Univerzity v Ohio, denní konzumace jednoho šálku hroznové šťávy uvolňuje cévy a zlepšuje prokrvení poškozených tkání.

Pro jejich léčbu je rozhodující správný průtok krve. Zádové obratle jsou totiž závislé na okolních cévách, jež je zásobují kyslíkem a výživnými látkami.

14. Zmírněte křeče v nohách rajčatovou šťávou

Křeče dolních končetin jsou poměrně častým onemocněním, které mohou být velmi nepříjemné a bolestivé.

Příčinou je nedostatek draslíku, zvláště když ho ztrácíte diuretiky a cvičením. Abyste urychlili vaše zotavení a snížili riziko únavy, pijte 3 dl husté rajčatové šťávy denně.

15. Zvyšte účinky léků proti migréně kávou

Podle Národní nadace pro bolesti hlavy, užívání léků proti bolesti spolu s kávou zvyšuje jejich účinnost na migrénu o 40 %.

Vysvětlují to tím, že kofein efektivněji a rychleji stimuluje vstřebávání léků proti bolesti.

16. Bojujte proti bolesti prsou lnem

Nedávná studie prokázala, že přidání 3 lžic mletého lnu do vašeho jídla pomáhá zmírnit bolesti prsou už za 12 týdnů.

Len obsahuje fytoestrogeny, látky, které potlačují bolesti prsou.

Chcete-li využít jeho zdravotní přínosy, nasypte si ho na ovesné vločky, do jogurtu, zeleninových omáček nebo smoothies.

17. Vylečte si vředy v ústech medem

Podle odborníků ze Specializovaného zdravotního centra v Dubaji, pokud si budete natírat studené opary s medem 4krát denně, vyléčíte si je o 43 % rychleji, než kdybyste používali krémy na lékařský předpis.

Med obsahuje enzymy, jež ničí viry, snižují zánět a urychlují proces hojení.

18. Vylečte si infekce močového měchýře borůvkami

Jak uvádějí odborníci z Univerzity Rutgers v New Jersey, denní konzumace jednoho šálku borůvek snižuje riziko infekcí močových cest až o 60 %.

Borůvky jsou plné tříslovin, které bojují proti bakteriím a předcházejí infekcím.

19. Vylečte si problémy s dutinami křenem

Zánět vedlejších nosních dutin je poměrně vyčerpávající stav, jenž způsobuje ucpávání dutin a bolesti obličeje.

Dobrou zprávou je, že křen zlepšuje průtok krve do dutin a pomáhá dutiny odvodnit. Užívejte lžičku křenu dvakrát denně, dokud příznaky odezní.

20. Zmírněte bolesti ze zranění vodou

Pití 3 dl vody denně pomáhá léčit bolesti ze zranění. Odborníci vysvětlují, že voda napomáhá odplavovat sloučeniny způsobující bolest z tkání.

„Navíc je voda klíčovým stavebním prvkem chrupavky, jež chrání kosti, mazivo v kloubech a měkké ploténky v páteři.“, dodává Susan M. Kleiner, PhD., autorka knihy The Good Mood Diet.

„Pokud jsou tyto tkáně dobře hydratované, umožňují kloubem pohybovat se a klouzat po sobě bez bolesti.“

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru