Angela Merkelová: Evropa musí přijmout větší počet imigrantů

Angela Merkelová tvrdí, že Európska únia má pred sebou “zodpovednosť” prijať viacerých takzvaných utečencov, a prosila, aby islamské vlády pomoholi presvedčiť ľudí, že terorizmus nemá nič spoločné s islamom. Povedala to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uplynulú sobotu.

62-ročná nemecká kancelárka začala svoju reč tým, že uznáva, že “Európska únia je práve teraz vo veľmi ťažkej situácii, vzhľadom na výsledok britského referenda … čo je veľmi poľutovaniahodné”.

Pri apelovaní na Úniu “aby viac integrovala naše vojenské kapacity”, Merkelová tiež priznala, že nemôže bojovať proti terorizmu bez pomoci prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa.

“Dovoľte mi adresovať riešenie tohto problému veľmi otvorene. Samotní Európania sa nemôžu vysporiadať s bojom proti medzinárodnému islamskému terorizmu. Potrebujeme silu a moc Spojených štátov amerických a ich podporu,” povedala.

“Hovorím to preto, že vonkajšie hranice Európskej únie sú v podstate hranicou, ktorá nás oddeľuje od islamistického terorizmu, a to má výrazný vplyv na Európu.“

“Takže spolupráca so Spojenými štátmi americkými je pre nás najdôležitejšia, ale čo je tiež veľmi dôležité, je, aby boli v tejto koalícii zahrnuté aj moslimské štáty, pretože si myslím, že v prvom rade tieto krajiny by mali dať príspevok.”

Podľa kancelárky Merkelovej spolupráca s týmito štátmi je jediným spôsobom, ako “budeme môcť presvedčiť ľudí, že problémom nie je islam, ale falošne chápaný islam a náboženské autority islamu musia nájsť silné slová s cieľom definovať seba a dištancovať sa od tejto fundamentalistickej a teroristickej verzie islamu.”

“Nemôžeme to urobiť my, kresťania,” povedala. “Musí to byť vykonané islamskými duchovnými a náboženskými autoritami.”

Kancelárka potom tvrdila, že západné inštitúcie nemajú právomoci na riešenie extrémistickej ideológiu, trvá však na tom, že Európa má stále povinnosť prijať viac migrantov.

“Máme zodpovednosť. Európska únia má zodpovednosť prijímať týchto utečencov.“

“Cyprus je, konieckoncov, susedným štátom Sýrie, takže vidíte, že vonkajšie hranice Európskej únie sú hranice, ktoré nás oddeľujú od týchto oblastí, kde sa ľudia hromadia vo veľkých počtoch … nemožno jednoducho povedať, že to má nemá nič spoločného s nami; musíme tento problém riešiť.”

Cyprus však v skutočnosti nemá spoločnú pozemnú hranicu so Sýriou, ostrovný štát leží asi 500 kilometrov od sýrskeho pobrežia.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru