Ukrajinská média nazvala vystoupení Porošenka v Mnichově fiaskem

Ukrajinský internetový portál „Evropská pravda“ nazval fiaskem vystoupení prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka na Mnichovské bezpečnostní konferenci, portál uvedl, že kromě jiného ukázalo pokles světového zájmu o konflikt na Donbasu.

Podle autora článku vystoupení Porošenka, které se týkalo konfliktu na východě Ukrajiny, vypadlo z kontextu světových problémů, které se na konferenci projednávaly. Autor poukazuje na fakt, že organizátoři naplánovali jeho vystoupení na pátek, přičemž v sobotu na konferenci většinou vystupují klíčoví řečníci.

Portál dále uvádí, že Porošenko se rozhodl ve svém vystoupení mluvit o konfliktu na Donbasu, i když oznámeno bylo jiné téma — „Budoucnost Západu: úpadek nebo návrat?”. Zároveň ostatní účastníci, mezi kterými byl americký senátor John McCain, polský prezident Andrzej Duda, ministři zahraničí Německa a Velké Británie, kteří, jak se uvádí v článku, jsou „na straně Ukrajiny ohledně situace na Donbasu”, se vy svých vystoupení nedotkli ukrajinské otázky.

„Skoro hodinu a půl Porošenko proseděl jako statista, zatímco ostatní účastníci projednávali nové výzvy Západního světa, změnu po Brexitu, novou politiku USA atd.,” píše autor „Evropské pravdy”.

„Ukrajina postupně mizí z pořadu dne, který projednávají světoví lídři. V Mnichově se to stalo zřejmým. A skutečným problémem není, že pozornost k Ukrajině klesá, vždyť to se muselo stát. Svět je plný dalších horkých témat, která s námi nesouvisí… Problém je jinde: oficiální Kyjev se ukázal jako nepřipravený k nové realitě, že máme konkurenci v pozornosti světa,” uvádí se v článku.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru