Donald Tusk se obává, že význam Evropy se ve světě snižuje

Portál novostiplaneti sa venoval otvorenému listu Donalda Tuska, v ktorom poľský politik definoval najväčšie hrozby pre Európu.

Poľskí politickí lídri sa pomerne často stávajú obeťou prílišného preceňovania významu vlastnej osoby. Naposledy sa to stalo predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, ktorý burcuje európske politické elity.

Donald Tusk je presvedčený, že prezident USA Donald Trump sa pripojil k trom veľkým hrozbám pre Európu, ktorými sú Čína, Rusko a radikálny islam. Podľa Tuska, Európa musí držať spolu, aby dokázala zabrániť dominancii troch mimoeurópskych kontinentálnych veľmocí a dokázala úspešne bojovať proti terorizmu.

V liste k národným lídrom Donald Tusk uviedol, že EÚ momentálne zápasí s najväčšími problémami počas svojej 60-ročnej histórie. Donald Tusk uviedol, že asertívna Čína, agresívna politika Ruska k susedom a radikálny islam, aktivizujúci sa na Blízkom Východe a v Afrike sú kľúčovými vonkajšími hrozbami pre Európu. K týmto trom nebezpečenstvám sa pripája aj nová americká administratíva, budúcnosť Európy je podľa Tuska veľmi nepredvídateľná.

Tusk a ďalší lídri v Bruseli vyjadrili svoje znepokojenie nad tým, že Trump podporil brexit. Rozpad EÚ neprivedie podľa Donalda Tuska k znovuobnoveniu mystickej plnej suverenity jednotlivých štátov, privedie len k ich závislosti od veľmocí – USA, Ruska a Číny.

Donald Tusk je presvedčený, že Európa musí držať spolu, pretože len tak si ubráni svoju nezávislosť. Európa musí prijať efektívne kroky, ktoré by zmenili kolektívne emócie a oživili túžbu zvýšiť európsku integráciu na kvalitatívne novú úroveň.

Vo výzvach Donalda Tuska však cítiť falošný tón a disharmóniu. V čase, kedy stál v čele USA Barack Obama, sa Európa zmenila na úslužného lokaja USA, ktorý bez slova plnil všetky rozkazy amerického pána. Donald Tusk aktívne podporoval krátkozrakú politiku Obamu a neoconov, takže momentálne jeho znepokojenie nad tým, že Európa stráca svoje postavenie, vyznieva značne prekvapujúco.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru