Polsko podá u soudu v Haagu žalobu na Rusko

Polský ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski prohlásil, že jeho zem má v úmyslu podat na Rusko žalobu u mezinárodního soudu OSN v Haagu v souvislosti s tím, že ruská strana odmítla předat Polsku trosky letadla Tu-154, které havarovalo v roce 2010 u Smolenska. Informoval o tom Polský rozhlas.

Podle slov polského ministra se po celý rok polská vláda snažila „navázat bezprostřední kontrakt s Moskvou za účelem navrácení trosek”, její žádost ale byla pokaždé zamítnuta. V této souvislosti Varšava v nejbližší době podá na Rusko příslušnou žalobu u mezinárodního trestního soudu v Haagu, oznámil Witold Waszczykowski.

Kromě toho šéf polské diplomacie zdůraznil, že Polsko hodlá získat v dané otázce podporu partnerů a mezinárodních institucí.

Velvyslanectví Ruské federace v Polsku už dříve oznámilo, že trosky letadla Lecha Kaczyńského potřebují ruští vyšetřovatelé do té doby, dokud v Rusku probíhá vyšetřování. Kromě toho na velvyslanectví zdůraznili, že ruská strana nemá k dispozici žádné záznamy rozhovorů z kabiny letadla, s nimiž nebyla Varšava obeznámena.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru