Foreign Policy popsal, jak NATO v roce 2020 skončí!

V roce 2020 bude NATO už jen zabedněné ústředí v Bruselu, píše ředitel výzkumu v Evropské rady pro zahraniční vztahy Jeremy Shapiro v článku pro Foreign Policy.

Odborník popsal hypotetický scénář toho, jak se „kdysi nejsilnější a nejúspěšnější aliance v dějinách” stane „prázdnou skořápkou” a zhroutí se během příštích tří let.

Podle jeho názoru bude konec NATO bolestivý. Ten začne, podle scénáře, krátce po uvedení do úřadu Donalda Trumpa, jehož postoj k alianci bude stejně nestabilní jako celá jeho kampaň. Ačkoliv se prezident obklopil ministry podporující NATO a ujistil britskou premiérku Theresu Mayovou svojí loajalitou, brzy náhle změní směr a bude znovu kritizovat spojence a označovat vojenský blok zastaralou organizací.

Nicméně bude aliance fungovat jako předtím: Američtí vojáci zůstanou v Evropě, letadla budou i nadále hlídkovat pobaltské státy, a vojáci se bude i nadále podílet na cvičeních NATO.

Kromě toho Trump může do jisté míry alianci posílit, protože Evropané zvýší výdaje na obranu, zrevidují mechanismy spolupráce ve vojenské oblasti a vyhlásí boj proti terorismu za hlavní cíl nové aliance na naléhání amerického prezidenta.

Organizace si ponechá symbolický význam, ale v praxi bude jasné, že už nefunguje.

Jako první příklad Shapiro uvádí „posilování ruské agrese” proti Ukrajině v polovině roku 2017. Podle něj bude NATO diskutovat o možných odpovědích, ale k žádnému konsensu na nových sankcích či vyslání vojsk členů aliance nedojdou.

Spojené státy také budou mít co dělat s vybudování zdi na jižní hranici, a Polsko, Francie a Německo se rozhodnou, že nový obranný mechanismus EU je vhodnější pro tento druh úkolu. V důsledku toho začne EU posílat zbraně Ukrajině a cvičit její armádu, zatímco NATO deklaruje svoji neutralitu, popisuje Shapiro.

Kromě toho dojde v roce 2018 v Egyptě k novému převratu v důsledku zhroucení ekonomiky. To povede k tomu, že na pobřeží Řecka a Itálie budou stovky tisíc uprchlíků z Egypta. NATO se bude opět snažit jednat – zejména obracet a vracet se do své vlasti lodě s migranty, obdobně jako u operací ve Středozemním moři v roce 2016. Nicméně východní Evropa, nespokojená neutralitou alliance na Ukrajině, odmítne její iniciativu podpořit. USA nezaujmou žádnou stranu, a tudíž žádná akce nebude přijata, pokračuje Shapiro.

Na Středním východě předpokládá expert v roce 2019 převrat v Bagdádu, za kterým bude stát Teherán. Podle Shapira to Írán uspořádá v reakci na prohledávání íránských lodí Američany v Perském zálivu. Íránci požadují, aby američtí vojáci opustili Irák, a zároveň společnými silami Irák a Írán napadnou turecké vojáky v iráckém Kurdistánu a začnou vyzbrojovat kurdské milice na jihovýchodě Turecka.

V tomto případě je Turecko, které je členem NATO, vyzve alianci použít pátý článek zakládající listiny, a uznat íránskou činnost za agresi a pomoci svému spojenci. Většina evropských členů aliance to kategoricky odmítá, což vede k rezignaci generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Uvede, že nemá smysl, aby vedl organizaci, která nereaguje na žádosti svých členů.

Poté, jak Shapiro ve svém scénáři uvádí, se generálním tajemníkem stane bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Jeho jmenování uvítá Rusko a řekne, že Moskva nemá námitky, aby Černá Hora a Srbsko vstoupily do NATO. Nicméně, Schröder nebude moci vyprosti aliance z úpadku. Většina evropských zemí, nespokojena s tím, že vůdce organizace udržuje dobré vztahy s Ruskem, poslala své štábní důstojníky pod velení EU. Výsledkem bude, že skončí cvičení NATO, rozpočet nebude doplňován a mnohé země již nebudou na summitech, píše Shapiro.

Vše bude jasné, proč se aliance rozpadla, uvedl expert. V průběhu řady let se nemohli členové NATO dohodnout na mnoha otázkách, a zapomněli na nejdůležitější: na nutnosti dodržovat své závazky ohledně vzájemné bezpečnosti, tvrdí Shapiro.

Je přesvědčen, že zejména za Trumpa bude solidarita aliance definitivně zničena – jeho heslo „America First” povede k tomu, že američtí spojenci již nebudou mít co do činění s vojenským spojenectvím s Washingtonem.

(KPa, pz.cz, Foto. Shutterstock)

Přejít nahoru