Porošenko: 300 tisíc lidí přijde o práci kvůli blokádě Donbasu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že dlouhotrvající železniční blokáda Donbasu bude mít pro zemi negativní důsledky.

Separatisté na východní Ukrajině ovládají spojovací železniční tratě, proto jsou ochromeny veškeré druhy obchodu.

Kvůli nedostatku uhlí v elektrárnách, by mohlo dojít během několika týdnů k black outu na celé Ukrajině. Kyjevská vláda proto oznámila výjimečný stav v energetice.

Ale prezident vysvětlil, že vše není jenom důsledkem blokády. Porošenko zdůraznil, že jde o kovoprůmysl, který je v příhraničních oblastech Donbasu. Tři sta tisíc lidí může tedy skončit na ulici a stát bude tratit na příjmech dvě miliardy dolarů. To vše se objeví na kurzu hřivny velmi negativně, dodal.

Dobrým ukazatelem vážnosti situace je, že se opět ve čtvrtek konalo zasedání Rady pro národní bezpečnost vzhledem k železniční blokádě. Jedním z témat bylo také plánování, kde pozastavit centrální zásobování teplem v důsledku nedostatku surovin.

Denisz Pusilin, zástupce Doněcké republiky v Minsku řekl, že Kyjev může eliminovat blokáda Donbasui, ale prakticky má předem svázané ruce.

“Demonstrace v Kyjevě se mohou stát masovými k výročí majdanského převratu. Nacionalisté požadují vládní místa a blokádou se snaží ovlivňovat vládu,“ je přesvědčen Pusilin.

Ukrajina je největším odběratelem uhlí z Donbasu a je závislá na uhlí dodávané z oblastí Donbasu, které mají pod kontrolou horníci. A právě odtud Ukrajina potřebuje uhlí své tepelné elektrárny.

Vzhledem k blokádě železničních tratí Kyjev ve středu nařídil výjimečný stav v odvětví energetiky.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru