Holandsko: Wilders zrušil všechna veřejná vystoupení!

Holandský opozičný politik Wilders zrušil všetky verejné vystúpenia. Zrejme sa bojí atentátu. Jeho osobné údaje boli údajne odovzdané marockému gangu.

Holandský opozičný politik Geert Wilders a jeho strana zrušili všetky verejné vystúpenia z bezpečnostných dôvodov až do odvolania. Wilders povedal vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter, že má “veľmi znepokojujúce správy”. Strana pre slobodu (PVV) dal všetky verejné aktivity na stranu vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie jeho bezpečia, napísal.

V súčasnej dobe je v Holandsku začaté vyšetrovanie proti policajtovi, ktorý mal donášať informácie o Wildersovi marockému gangu, čo potenciálne ohrozuje bezpečnosť politika známeho pre svoj tvrdý postoj voči islamu. Wilders hovoril cez víkend o “marockej spodine”, ktorá robí ulice Holandska neistými.

Denník NVP hlásil v stredu, že bol zatknutý policajt pre odovzdávanie informácií o Wildersovi. Holandský policajný náčelník Erik Akkerboom potvrdil, že sa začalo vyšetrovanie, Wildersova bezpečnosť ale podľa neho “nikdy nebola ohrozená”. Podľa správy agentúra ANP bol obvinený policajt vo štvrtok opäť voľný, ale vyšetrovanie pokračuje.

V Holandsku bude nový parlament zvolený 15. marca. V súčasnej dobe v prieskumoch vedie strana PVV a liberálna VVD premiéra Marka Rutteho.

Krajina je považovaná za tolerantnú, avšak Holandsku politicky motivované násilie stále nie je cudzie. Krátko pred parlamentnými voľbami v roku 2002 bol zavraždený Pim Fortyun. Ten opísal islam ako “retrospektívnu kultúru” a chcel uzavrieť hranice prisťahovalcom. Jeho politické dedičstvo je dnes zastúpené Wildersovou stranou.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru