Prezidentské volby v USA neovlivnilo Rusko ale Obama, tvrdí americký novinář

Podľa investigantívnych novinárov zo serveru Daily Caller, prezidentské voľby v USA nemanipulovalo Rusko, ako to tvrdí CIA a mainstreamové médiá. Za manipuláciu, alebo minimálne za pokus o manipuláciu volieb je vraj zodpovedný vtedajší prezident Barack Obama. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti pod vedením Obamu sa malo údajne nabúrať do štátneho volebného systému až v 14 tisíc prípadoch.

Obamovi ľudia sa do štátneho volebného systému mali údajne nabúrať v štáte Indiana v období od 1. novembra do 16. decembra v roku 2016. Podľa portálu Daily Caller ide o druhý útok úradníkov ministerstva proti jednému z amerických štátov, pod zámienkou “chrániť úrad prezidenta Baracka Obamu a zvýšiť národnú bezpečnosť”. Rovnaký tím počítačových odborníkov sa tak isto pokúšal v roku 2016 desaťkrát preniknúť do volebného systému vo štáte Georgia. Informoval o tom portál Eurozpravy.cz.

“Vieme, že v období od 1. novembra do 16. decembra došlo k asi 15 tisícom skenov v rôznych časoch,” potvrdila investigatívnym novinárom senátorka za štát Indiana, Connie Lawsononová. Podľa senátorky boli však pokusy federálov neúspešné, a preto sa nie je čoho obávať.

Federálni úradníci síce za určitých okolností a hlavne so súhlasom daných štátov môžu preniknúť do štátnych volebných systémov, no v týchto prípadoch súhlas štátu Indiana a Georgia nemali. Obamovi federáli tak zrejme nabúrali volebný systém nelegálne.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti však útoky na volebné systémy popiera:

“Otázku dôvery našich partnerov vo verejnom a súkromnom sektore berieme vážne a budeme s nimi spolupracovať, aby sa odstránili obavy. Ministerstvo nevykonáva prehľadávanie sietí alebo systémov bez spolupráce a súhlasu vlastníka systému,” uviedol pre Daily Caller hovorca rezortu.

Útoky na volebný systém sa odohrali v čase, keď Guvernérom štátu Indiana bol súčasný viceprezident USA, Mike Pence.

Pence však nepripúšťa, že by útoky Obamových úradníkov ovplyvnili voľby a odkázal, že Lawsonovú pozná osobne a v prípade Indiany a hackerských útokov v nej má úplnú dôveru.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru