Kdo je pánem na Ukrajině? Západ pochopil…a polekal se…

Prohlášení ukrajinské vlády o tom, že kontroluje situaci v „zóně ATO“ neodpovídají skutečnosti. Už si toho všímají i za oceánem. A znepokojení roste.

Ukrajinští radikálové přivedli zemi k energetické krizi. Zablokovali dodávku uhlí z Donbasu, což způsobilo akutní deficit paliva v ukrajinských elektrárnách. Deset z nich mohou ukončit práci už koncem tohoto týdne.

Předseda vlády Volodymyr Hrojsman přiznal, že Kyjev nemá alternativní řešení, jak nahradit zastavené dodávky uhlí z jednostranně vyhlášených Doněcké a Luhanské lidové republiky. Ministr energetiky a uhelného průmyslu Ukrajiny Ihor Nasalyk řekl, že vzdát se donbaského uhlí se nepodaří dříve než za dva roky. Ale vypadá to, že k ovlivnění vzniklé situace nemá ukrajinská vláda ani sílu, ani možnosti.

Ačkoliv na to, že se situace může vymknout kontrole, byl Kyjev nejednou upozorňován. Veteráni ATO, ukrajinští nacionalisté, dobrovolnické oddíly, vytvořené přívrženci extremistických skupin — to jsou ti, kteří dnes mají reálnou moc. A veškerá prohlášení ukrajinské vlády o tom, že kontroluje situaci, neodpovídají skutečnosti. Už si toho všímají i za oceánem. A znepokojení roste.

V The Washington Post byl uveřejněn článek, v němž se přímo uvádí, že si Kyjev „hraje s ohněm”, když zavírá oči na přítomnost v zóně takzvané ATO. V rozporu s oficiálními prohlášeními, že všichni bojovníci v Rusku zakázané skupiny Pravý sektor jsou odsunuti ze zóny konfliktu v Donbasu, se tam oni cítí naopak zcela svobodně. Jeden z bojovníků řekl autorovi článku, že jsou nespokojeni se současnou vládou a na Ukrajině může dojít k ještě jedné revoluci.

V článku se také uvádí, že do Pravého sektoru se sjíždějí radikálové z různých zemí. Novináři se podařilo mluvit v konfliktní zóně s neofašistou z Itálie a ultrapravičákem z Nizozemí. Ale vždyť oni se také jednou vrátí do vlasti, a jak budou využívat získané zkušenosti, to je otázka. To už bude znamenat, že ukrajinská krize může v budoucnosti ohrozit bezpečnost Evropy.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru