Hitler přežil válku? Ukryl se v supertajném sídle, ukazují tajné dokumenty

Od konce druhé světové války se spekuluje o tom, že nacistický vůdce Adolf Hitler ve skutečnosti nezemřel na konci dubna roku 1945. Stále více badatelů upozorňuje na nové dokumenty, podlekterých místo sebevraždy Hitler uprchl do Argentiny, kde spokojeně dožil a zemřel ve stáří.

Jde zřejmě o nejznámější konspirační teorii týkající se Adolfa Hitlera, která říká, že nacistický vůdce nezemřel v Berlíně, ale uprchl do Argentiny i se svou manželkou Evou Braunovou. Jak se ukazuje, nemusí se nutně jednat pouze o konspiraci. Stále více důkazů totiž naznačuje, že by tomu tak mohlo opravdu být.

Velkou pozornost vyvolal v roce 2011 britský novinář Gerrard Williams. Spolu se svým kolegou Simonem Dunstanem získali velké množství důkazů, na základě kterých se domnívají, že Adolf Hitler zemřel v Jižní Americe v pokročilém věku.

V knize Adolf Hitler: Zemřel v roce 1962 v Argentině?, kterou sepsali, tvrdí, že americké zpravodajské služby jim umožnily útěk výměnou za přístup k válečné technologii vyvinuté nacisty. „Nechceme přepisovat dějiny, ale důkazy o útěku Adolfa Hitlera, které jsme objevili, jsou až příliš ohromující, než aby bylo možné je ignorovat. Neexistuje žádný důkaz, že on nebo Eva Braunová zemřeli. A příběhy očitých svědků, kteří mluvili o jejich životě v Argentině, jsou přesvědčivé,“ uvedl v rozhovoru pro Sky News Williams.

Jako důkaz mimo jiné uváděli, že lebka, o které se říkalo, že patřila Hitlerovi a kterou mají v držení Rusové, ve skutečnosti patří mladé ženě asi ve věku 40 let. Hitler měl v době konce války 56 let. Williams a Dunstan tvrdili, že Hitler a Braunová, kteří zemřeli v krytu, byli pouze dvojníci.

V září 1945 se objevily spekulace, že Hitler a jeho tajemník Martin Bormann se nalodili na luxusní jachtu a odpluli na tajný ostrov u pobřeží Šlesvicka-Holštýnska. O měsíc později dostali Britové na kodaňském velvyslanectví typ, že Hitler žije převlečený za mnicha ve Španělsku. V prosinci byli Američané informováni, že Hitler nastoupil na ponorku na Mallorce, kde žil se skupinou jaderných vědců. Podle Williamse a Dunstona Hitler zemřel 13. února 1962 ve věku 73 let, ještě před tím však zplodil dvě dcery.

Nová tvrzení, nové důkazy

Teorii obou mužů podpořili bývalý agent CIA Bob Baer a bývalý seržant speciálních sil Tim Kennedy, který se podílel na dopadení vůdců Al-Káidy Usámy bin-Ládina a Abu al-Zarqawiho. Oba se dlouhé roky věnovali smrti nacistického vůdce, jehož tělo měli v berlínském bunkru objevit ruští vojáci. To se ale podle obou mužů nikdy nestalo. I oni tvrdí, že Hitler z Německa utekl. Uvedli to v pořadu Hunting Hitler pro televizní stanici The History Channel.

Muži při svých bádáních prostudovali přes 14 tisíc dokumentů a v jednom z nich se píše o tom, že Hitler zinscenoval svou smrt. Namísto něj se měl zabít jeho dvojník, který měl být o 13 centimetrů menší. Sám Hitler pak spolu s pilotem Luftwaffe Peterem Baumgartem odletěl z Německa a poté doplul ponorkou do Jižní Ameriky, kde se měl skrývat.

Novou teorii potvrzuje i výpověď jednoho z očitých svědků, dělníka, který údajně Hitlera viděl v květnu 1945, tedy měsíc poté, co měl spáchat sebevraždu. „Stavěl jsem tajné chodby pod klášterem na ostrově Samos. Budovali jsme je pro Němce, pro nacisty, a jedním z nich byl Adolf Hitler. Neměl knírek, ale poznal jsem ho,“ tvrdí.

Těmto informacím nahrává fakt, že Hitlerovo tělo ve skutečnosti skoro nikdo neviděl. Ruští vojáci jej totiž údajně zabalili do plachty a hodili do příkopu, kde jej polili benzínem a zapálili. Oba muži ale tvrdí, že neexistují důkazy, že by k něčemu takovému skutečně došlo.

Teorii o Hitlerově útěku ostatně podpořila i sama FBI, která zveřejnila dlouhá léta utajované svazky. V jednom z nich dopisovatel FBI uvádí: „Hitler a jeho nejvěrnější dopluli deset dnů po pádu Berlína do jižní Argentiny. Hitler se ukrývá na ranči, nechal si oholit knírek, trpí astmatem a žaludečními vředy.“ Zpráva je datována k 21. září 1945, několik měsíců poté, co měl Hitler oficiálně zemřít.

Kam se Hitler ukryl?

Zvěsti o Hitlerově přežití války podporuje i samotný dům, v němž se měl dožít stáří. Zámek s pozemkem o rozloze 460 akrů se nachází na břehu jezera Nahuel Huapi a podle desítek argentinských spisovatelů se v okolních horách po válce objevovala řada nacistických uprchlíků, podle všeho lidé, kteří uprchli spolu s Hitlerem.

Usedlost nazvaná Inalco byla zbudována v roce 1943 a vlastnil ji advokát z Buenos Aires Garcia Merou, který si najal architekta Alejandra Bustilla, aby vytvořil plány domu. Bustillo se podílel i na stavbě dalších domů v této oblasti, kde se po válce ukrývali nacističtí uprchlíci.

Dům následně koupil bankéř José Rafael Trosso, avšak až v 50. letech, kdy už byl údajně opuštěný. Po jednom z největších podvodů v dějinách ale skončila stavba opuštěna a byla vyrabována. Od roku 1993 se pracovalo na jeho revitalizaci, grantová aféra z roku 2003 ale opět uvrhla dům do nelibosti a do současného opuštěného stavu.

Budova vynikala zejména svou samostatností. Měla vlastní elektrárnu, pole vhodná k pěstování ovoce, zeleniny, obilnin a k chovu dobytka. Kromě rozlehlých pokojů se může dům pyšnit i unikátním pohledem na hory a několika připojenými stavbami. K domu totiž patří i statek, stodola, domy pro služebnictvo a náměstí.

Kritici ale pochybují, že by v domě Hitler skutečně bydlel. Přímo na místě se totiž nenašly žádné důkazy, které by potvrzovali jeho přítomnost, a navíc se řada lidí domnívá, že by si jej někdo všiml. Hitlerovým cílem ale bylo, aby zůstal nepovšimnut, a je tedy dost dobře možné, že se mu to v tomto sídle podařilo.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru