Na obzoru válka? Řecko: „Turkova noha nevstoupí na řecké ostrovy!”

Ministr národní obrany Řecka Panos Kammenos řekl o Turcích, že „jejich noha nevkročí na řecké ostrovy”, a Turecko se střetne s odporem v případě nových provokací.

V rozhovoru pro Skai se ministr vyjádřil k prohlášení tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlu, že pokud by seTurci „chtěli dostat až na Imiu, tak by to udělali”. Turecko zpochybňuje řecké vlastnictví dvou skalnatých ostrůvků Imia, a v důsledku sporu to v roce 1996 téměř vedlo k válce mezi oběma zeměmi.

„Nic takového, že by jejich noha vkročila na řecké ostrovy. Zabráníme tomu. V případě, že vkročí pak uvidíte, jak budou běžet pryč,” zdůraznil Kammenos.

Podle něj současná vláda Řecka je odlišná od té, která byla v roce 1996, a neustoupí. „Každá provokace dostane odpověď. Çavuşoğlovi připomínáme, že dnes premiérem není Simitis, ale Tsipras, ministrem zahraničí Pangalos, ale a Kotzias a ministrem obrany jsem já. Jejich vlajky zde vlát nebudou,” poznamenal Kammenos.

Řecko nereaguje na verbální výzvy, ale vláda neustoupí v otázkách národní suverenity, uvedl Kamenos, který před několika dny na otázku, co říká k útokům tureckého ministerstva zahraničních věcí, sdělil, že považuje za pod svoji důstojnost, aby se vyjádřil na turecká prohlášení.

Ministr také řekl, že všechna prohlášení Turecka jsou konstruovaná pro „domácí spotřebu” v předvečer referenda a ke sjednocení tureckých nacionalistů, ale tyto činy Turecka vytvářejí v regionu „velmi nebezpečnou situaci”.

Řecké ministerstvo zahraničí v souvislosti s prohlášeními Çavuşoğlu uvedlo, že „zřejmě nerozumí technickým, právním a politickým aspektům problému, a proto volí osobní útoky”, které „nepřispívají ke vztahům mezi oběma zeměmi a jsou cizí politické kultuře”.

Historicky jsou vztahy zatíženy dloholetým rozdělením Kypru a následně imigrační vlnou. Vztahy mezi Tureckem a Řeckem (obě země jsou členy NATO) se zhoršily navíc poté, co řecký Nejvyšší soud odmítl vydat osm tureckých vojáků obviněných z účasti na pokusu o převrat v červenci loňského roku. K tomu ještě do Řecka 15. února uprchli další dva turečtí vojáci, kteří jsou Ankarou obviněni z pokusu zavraždit prezidenta Tayyipa Erdogana.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru