povstání uprchlíků

Maďarsko začalo se stavbou druhé linie plotů proti nelegálním migrantům

Ako informoval hovorca maďarskej vlády, druhá línia plota sa začína stavať na južných hraniciach so Srbskom.

Agentúra Reuters podotýka, že takýto krok môže zvýšiť kritiku od niektorých partnerov Európskej únie. No vláda premiéra Viktora Orbána sa domnieva, že migrácia je jednou z najväčších hrozieb pre status quo v EÚ.

Konštrukcia z ostnatého drôtu je už na svojom mieste od roku 2015, kedy Maďarsko bolo nútené postaviť ju kvôli prílevu migrantov. Druhá bariéra by podľa vyjadrenia mala efektívnejšie zadržiavať prisťahovalcov a skúmať ich žiadosti o azyl. Pohraničné hliadky totiž naďalej monitorujú stovky ilegálnych hraničných vstupov za deň a vracajú späť desiatky prisťahovalcov, ktorým sa podarí prejsť.

Stĺpiky pre druhú hraničnú bariéru už stoja v blízkosti hraničnej stanice Kelebia a potrebný materiál bol tiež odoslaný aj na iné pohraničné miesta.

Vedúci Orbánovej vládnej kancelárie János Lazar minulý týždeň povedal, že vláda k tomu vyčlenila 38 miliárd forintov (v prepočte okolo 130 miliónov USD). Druhý hraničný plot bude zatiaľ iba na hranici so Srbskom a stavať sa začne, akonáhle tomu počasie dovolí, takže na konci jari by mal už stáť.

“Maďarsko bolo medzi prvými, kto si ctil pravidlá EÚ v ochrane schengenských hraníc, zastavovať, registrovať a oddeľovať utečencov od ekonomických migrantov,” dodáva vo vyhlásení maďarská vláda.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru