Německo: Imigrace 300 tisíc lidí ročně je možná a udržitelná

Nemecká federálna vláda považuje za pravdepodobné, že do krajiny každoročne príde 300.000 migrantov. Avšak vláda žije v ilúzii s ohľadom na integráciu utečencov na trhu práce.

Nemecká federálna vláda považuje stálu imigráciu 300.000 ľudí ročne za pravdepodobnú a udržateľnú. V správe, ktorá bola publikovaná v Rheinische Post, sa vyžaduje, aby kabinet prijal „novú demografickú politickú rovnováhu“ túto stredu. Podľa správy vidí spolková vláda tvárou v tvár zvýšenej migrácie a zvýšenej pôrodnosti dobré príležitosti k stabilnému udržaniu obyvateľstva do roku 2060.

Na rozdiel od predchádzajúcich prognóz federálnej vlády sa podľa správy očakáva pokles počtu obyvateľov zo súčasných 82 na 73, alebo dokonca 67 miliónov. Za zmenených podmienok by mohla “populácie v Nemecku v roku 2060 zostať stabilne zhruba na súčasnom stave”, tvrdí predikcia.

Avšak kľúčovou otázkou je, či imigrácia bude zodpovedať potrebám trhu práce. Tu však nastáva problém, pretože nemecká federálna vláda žije v ilúzii. “Podľa doterajších skúseností to nebude ľahké a trvá to dlhšie, než bolo pôvodne očakávané,” píše sa v správe. Úspech by mohol byť viditeľný “len v strednodobom až dlhodobom horizonte”.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru