Takto ruský velvyslanec v OSN usadil USA i Velkou Británii

CVitalij Čurkin, predstaviteľ Ruska pri OSN včera svojím komentárom usadil britského vyslanca pri OSN Matthewa Rycrofta i novú americkú vyslankyňu Nikki Haleyovú, ktorá nahradila slabú Samanthu Power. Informáciu o menšej roztržke a nezhode názorov v OSN priniesol portál politikus.

Britský vyslanec Matthew Rycroft sa totiž opätovne začal zaoberať otázkou Krymu a obvinil Rusko zo zodpovednosti za krízu na Ukrajine. Vitalij Čurkin upozornil, že problémy na Ukrajine nastali až potom, čo Západ a USA vyprovokovali Majdan a štátny prevrat na Ukrajine.

Potom Vitalij Čurkin Mattheewovi Rycroftovi navrhol, aby šla Veľká Británia príkladom a ak chce kritizovať Rusko ohľadne Krymu, aby vrátila Falklandské ostrovy Argentíne, Gibraltar Španielsku, anektovanú oblasť Cypru a britské ostrovy v indickom Oceáne, ktoré Briti držia v rozpore s nariadením OSN, pretože si na ostrove Chagos spravili vojenskú základňu. Vitalij Čurkin upozornil, že až keď Británia splní tieto podmienky, môže niečo doporučovať Rusku a žiadať od Ruska.

Americká vyslankyňa Nikki Haleyová pri OSN takisto otvorila tému Krymu, ju však Vitalij Čurkin upozornil na slová americkej ústavy, kde zazneli tak nádherné slová “My národ”. Krymčania sú takisto národom a na referende, 93% obyvateľstva vyjadrilo svoj súhlas so znovuzjednotením s Ruskom. Krym nezákonne odovzdal administratívne Ukrajine bývalý sovietsky prezident Nikita Chruščov. Referendum na Kryme sa uskutočnilo podľa všetkých medzinárodných zvyklostí, na rozdiel od Kosova, kde sa žiadne referendum neuskutočnilo a územie sa nezákonne odtrhlo od Srbska, pretože tak si to svojho času USA a Západ želali.

Svet sa evidentne mení a Rusko i Čína sa nemienia podriaďovať americkým či britským rozmarom. Strašiť môžu možno chudobné africké krajiny, na Rusko a Čínu to nefunguje, rovnako ako to nefungovalo ani na Sýriu.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru