Německou vládu viní ze špionáže zahraničních novinářů

Nová usvedčujúca správa tvrdí, že Nemecká spolková spravodajská služba BND špehovala zahraničných novinárov z rôznych agentúr, vrátane Reuters a BBC. Správu o tom prináša časopis Der Spiegel.

Nemecká špionážna agentúra “Spolková spravodajská služba (BND)” funguje podobne ako americká CIA voči zahraničných hrozbám, ako ukazujú nové dokumenty získané nemeckým časopisom Der Spiegel. Ten tvrdí, že agentúra rovnako ako CIA špehuje zahraničných novinárov.

Podľa časopisu uniknuté dokumenty ukazujú, že BND má zaznamenaných najmenej 50 telefónnych a faxových čísiel a e-mailových adries zahraničných novinárov a redaktorov od roku 1999.

Jedným z hlavných cieľov BND bolo BBC a jej rôzne operácie v Afganistane. BND mala pod dohľadom aspoň tucet kontaktov. Tajná služba tiež sledovala The New York Times v Afganistane a satelitné telefóny agentúry Reuters v Afganistane, Pakistane a Nigérii.

Nemecký zákon je veľmi jasný, pokiaľ ide o vzťah k tlači a jeden zo zákonov má garantovať slobodu tlače tým, že umožňuje, aby štát nezasahoval do tlačových agentúr. Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (ROG) sa domnieva, že BND porušila zákon a akciu agentúry nazvala “obrovský útok na slobodu tlače.”

Mimovládna organizácia uviedla, že sa bojí, že BND bude aj naďalej špehovať zahraničných novinárov a spolu s ďalšími novinárskymi organizáciami vyhlásila, že agentúru zažaluje na ústavnom súde.

BND nateraz odmietla komentovať obvinenia, avšak Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV) otvorene priznal, že špehoval nielen radikálne islamistické siete, ale aj mládežnícke hnutia, ktoré sa pravidelne zúčastňujú demonštrácií proti masovej migrácii a radikálnemu islamu.

BfV bol kompromitovaný aj vlani v novembri, keď sa zistilo, že člen agentúry nielenže bol členom teroristickej organizácie, ale aktívne sa podieľal na plánovaní teroristických útokov na samotnú agentúru. Agentúra nakoniec ​​muža chytila. Terorista bol zamestnancom agentúry len od apríla toho istého roku.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru