Politici zvolili Němcům anti-trumpovského prezidenta

Němci se v pondělí probudili a měli nového prezidenta, místo Gaucka nastupuje Frank Walter Steinmeier. Mohli si Němci vybrat? Nemohli.

Proklamovaný demokratický německý systém neumožňuje lidem si svobodně zvolit prezidenta. I v Rakousku i když s problémy si prezidenta volí obyvatelé, podobně i v Česku. V Německu ta možnost taky byla, ale ještě za Výmarské republiky (1918-1933).

Možnost volby německého prezidenta obyvateli Německa byl zrušen po válce. Politické elity se domnívají, že Němci si nejsou schopni vládnout sami a potřebují poručníka, který za ně všechno rozhodne.

Nový německý prezident Frank Walter Steimeier má ve skříni spoustu kostlivců. Je spoluzodpovědný za násilný majdanský puč v Kyjevě v roce 2014. Pomohl k tomu, že demokraticky zvolený prezident Viktor Janukovyč byl svržen a fanoušci Bandery tak mohli převzít moc na Ukrajině. Spolu s Hillary a Obamou tak mohl provést změnu režimu, tak typickou pro Západ, vždy když země se neřídí „radami“ Washingtonu a Bruselu.

Steinmeier je anti-trumposký a proto byl zvolen. Opravdu si myslí ti co ho zvolili, že může zachránit Eurotanic před potopením?

„Jsem přesvědčena, že bude vynikajícím prezidentem pro naši zemi,“ řekla Angela Merkelová.

„Milí spoluobčané, buďme odvážní,“ vyzval Němce Steinmeier. Lidé podle něj zvláště v takto bouřlivých dobách musí bojovat za uchování svobody a demokracie ve sjednocené Evropě. „Tento základ chceme, musíme společně bránit. Není nezranitelný, ale jsem pevně přesvědčen, že je silný,“ prohlásil také.

Frank Walter Steinmeier je podruhé coby ministr zahraničí v Merkelové vládě a tak se dá předpokládat, že názory Merkelové a jeho jsou si velmi blízké. Není fanouškem nového amerického prezidenta.

Steinmeier se vyjádřil k volbám v USA a novému prezidentovi Donaldu Trumpovi s tím, že „takovou volební kampaň ve Spojených státech ještě nezažil“ a , že „byl zděšen“.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru