Porošenko: Hrozba totální invaze Ruska trvá!

Ukrajinský prezident Petro Porošenko řekl, že hrozba totální vojenské invaze Ruska na Ukrajinu zůstává zachována.

„Hrozba totální agrese Ruska nikam nezmizela. A tato hrozba není jen přes námi nekontrolované oblastí v Donbasu – týká se podél celé linie hranice s Ruskem, a ještě víc,” řekl Poroshenko během jednání Generálního štábu ozbrojených sil na Ukrajině v Kyjevě, uvedl list Izvestija s odkazem na Interfax.

Prezident rovněž tvrdil, že Ruská federace nasadila v blízkosti ukrajinských hranic jednotky ozbrojených sil čítající až 50 tisíc mužů.

„Asi 470 tanků, více než 1,7 tisíc obrněných vozidel, 390 dělostřeleckých systémů a 220 raketometných systémů, okolo 490 bojových letadel a stovky vrtulníků, 24 válečných lodí,” dodal prezident čísla.

“Rusové vytvářejí nové, rozšířují a zkvalitňují základny, a další objekty vojenské infrastruktury. A neexistuje žádná záruka, že se to v jeden den nepohne na nás,” shrnul Porošenko.

Ukrajinská vláda neustále obviňuje Rusko z „agrese“. Kyjevští představitelé také celkem pravidelně hovoří o tom, že by napadení Ukrajiny stálo Rusko desetitisíce či statisíce životů. Rusko tato obvinění opakovaně odmítá a poukazuje, že není účastníkem konfliktu na Donbasu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru