George Soros

Tisíce Američanů chtějí vyhnat Sorose z USA

Přes devět tisíc Američanů podepsalo petici prezidentovi Donaldu Trumpovi, ve které požadují zbavit George Sorose občanství a zakázat mu vstup do země.

„Prezidente Trumpe, žádáme Vás zakázat Georgi Sorosovi vstup do země. Žádáme Vás zakázat Georgi Sorosovi a jeho rodině podnikat v zemi a podporovat politiky a jejich fondy,” stojí v textu, který je zveřejněn na webových stránkách Change.org.

„Žádáme Vás, abyste na něj vydal zatykač kvůli financování lidí, kteří se účastnili výtržností a protestů (…). Nelze Georgi Sorosovi dovolit zůstat v USA a pokračovat v aktivní práci, jejímž cílem je sabotovat a ničit naši zemi,” stojí v dokumentu. Shánění podpisů pokračuje.
V lednu v hlavním městě USA se konala velká protestní akce s názvem „Pochod žen na Washington”, která připadla na vstup Donalda Trumpa do prezidentského úřadu. Řada médií včetně New York Times napsala, že několik desítek organizací, jež jsou spojená s pochodem žen, byla financována Sorosem.

George Soros je finančník a investor. Jeho činnost není hodnocena jednoznačně: často se o něm mluví jako o spekulantovi. Analytici také mluví o účasti Sorose v politické činnosti. Například vyprovokoval „sametové revoluce” v roce 1989, jejichž následkem skončil komunistický režim ve východní Evropě. Existují údaje o jeho účasti v „růžové revoluci” v roce 2003 v Gruzii.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru