Trump svým prohlášením o Krymu oblil Rusko ledovou vodou!

Možnost restartovat vztahy mezi Ruskem a USA nekončí, ale Trumpova poznámka ke Krymu ukazuje, že očekávání týkající se nového amerického prezidenta byly přehnané.

Uvedl to Leonid Sluckij, šéf Výboru pro mezinárodní záležitosti ruské Dumy.

Včera mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že Trump očekává, že Rusko zajistí deeskalaci konfliktu na Ukrajině a „navrátí Krym”. Spicer rovněž sdělil, že americká politika sankcí vůči Rusku zůstává nezměněna.

„Možnost restartovat americko-ruské vztahy nejsou zmařeny, nicméně takové prohlášení, jako studená sprcha ochlazuje některá z našich velmi rychlých a zároveň vysokých očekáváním, pokud jde o Trumpa a jeho tým,” řekl Sluckij novinářům.

Poslanec rovněž poznamenal, že Trumpova rétorika je pochopitelná a předvídatelná, neboť odráží názor většiny amerických politiků. Podle Sluckého se nemělo očekávat, že nový prezident půjde do konfliktu s americkými politickými elitami na začátku své kariéry.

Sluckij je přesvědčen, že v Rusku příliš brzo zařazen nový prezident Spojených států ke spojencům. Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem se změní k lepšímu, ale proces zabere hodně času, protože protiruské nálady ve Spojených státech jsou velmi silné.

Tvrdě na prohlášení Trumpa reagoval Viktor Ozerov, šéf Výboru obrany a bezpečnosti Rady federace: „Ohledně vrácení Krymu nemohou být dva názory – je ruským a není předmětem obchodu mezi RF a USA.“ Podle něj je to to samé, jako „kdyby Rusko žádalo navrácení Aljašky“. Rovněž mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová odpověděla: “My svá území nevracíme. Krym je územím Ruské federace.”

Během předvolební kampaně Trump řekl, že pokud bude zvolen prezidentem bude uvažovat o uznání Krymu jako součást Ruska, i o zrušení sankcí vůči Moskvě.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru