Tymošenková

Ukrajinský premiér označil Tymošenkovou za „matku korupce“

Ukrajinský premiér Vladimir Grojsman označil bývalou premiérku, vůdkyni parlamentní frakce „Vlast” Juliji Tymošenkovou za matku „ukrajinské ekonomické slabosti”, korupce a populismu.

Poznamenal, že více než dvacet let své politické činnosti Tymošenková „dělala vše, aby zničila Ukrajinu a vždy musel někdo zasahovat”. Grojsman řekl, že se ho Tymošenková v roce 2007 snažila dostat z postu starosty Vinnici kvůli vysokým tarifům, ale neuspěla.

„O deset let později, poté, co se stala premiérkou naší země, se Vinnic dostala v ratingu 49 měst na první místo, a Ukrajina pod jejím vedením – na poslední,” cituje Grojsmana RIA Novosti.

Tymošenková reagovala slovy, že děkuje vládě za dárek k Valentýnovi, a že se ji už věznili, vynaložili miliony dolarů, aby ji zkompromitovali. “Je to znamení jejich slabosti a neschopnosti jednat morálně a čestně,” dodala.

Ukrajinský parlament po volbách Grojsmana schválil program vlády, který po celý rok znemožňuje jeho odstavení. To znamená, že současná vláda má až do dubna 2017 „imunitu”, takže neexistuje žádná zákonná možnost zahájit jeho rezignaci.

Nedávno Tymošenková vyjádřila potřebu vznést otázku odstoupení vlády Ukrajiny v čele s Grojsmanem na pozadí krize zvyšovaných poplatků za komunlní služby. Minulý pátek „Vlast” navrhla odvolat premiéra Ukrajiny, návrh dokumentu byl registrován na oficiálních webových stránkách ukrajinského parlamentu. Avšak večer ve stejný den dokument zmizel, a Tymošenková řekla, že odvolá k soudu, nebude-li návrh usnesení opět na internetových stránkách Parlamentu v pondělí.

Na Ukrajině od roku 2014 došlo ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem k opakovanému nárůstu cen zemního plynu pro obyvatelstvo, a s tím související rostoucí poplatky za bydlení a komunální služby. Náklady na tisíc metrů krychlových „modrého paliva” pro populaci se ze 725 hřiven v roce 2013 zvýšily na 6.879 tisíc hřiven (ze 28 do 266 dolarů) v roce 2016 – neboli devět a půl krát.

Ukrajinská vláda v této souvislosti spustila program kompenzací zvýšených výskytem výdajů pro chudé prostřednictvím poskytování cílených dotací. Kabinet také schválil podmínky splátek na účty pro rodiny s dětmi, které nedostávají dotace. Podle tohoto dokumentu, mohou uživatelé zaplatit 50% nákladů na služby, a zbytek musí být zaplacen před zahájením další topné sezóny.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru