V Evropě se záhadným způsobem zvyšuje radioaktivita! Výjimkou není ani Česko

Nemecký úrad pre ochranu pred žiarením ukazuje, že v rôznych meracích bodoch v Európe došlo k výskytu jódu-131 vo vzduchu blízko zeme. Zdravotné riziko údajne neexistuje.

Vo Fínsku a Nórsku bola nameraná štyrikrát vyššia hodnota rádioaktívneho jódu-131. Nie je jasné, odkiaľ pochádza zvýšená rádioaktivita. Vzduchový filter stanice v nórskom Svanhovd bol prvou zastávkou pre meranie jódu-131 v druhom januárovom týždni. Stanica sa nachádza len niekoľko sto metrov od nórskej hranice s Ruskom. Krátko po tom bol jód-131 nameraný aj v Rovaniemi vo Fínsku. Počas najbližších dvoch týždňov boli namerané stopy rádioaktivity v malých množstvách v Nemecku, Francúzsku a Španielsku. Zatiaľ čo Nórsko bolo prvou krajinou, ktorá namerala na zvýšenie rádioaktivity, Francúzsko bolo prvou krajinou, ktorá o tom informovala verejnosť.

Hovorca Spolkového úradu pre ochranu pred žiarením povedal: “Na rôznych meracích bodoch v Európe, vrátane BFS vo Freiburgu, boli namerané stopy jódu-131 vo vzduchu blízko zeme. Koncentrácia aktivity bola v rozsahu milióntin Becquerelov na meter kubický. Dôkazy jódu-131 boli v 2. kalendárnom týždni v roku 2017 namerané v severnom Nórsku a Fínsku a Českej republike a v nasledujúcich týždňoch v Nemecku, Francúzsku a Španielsku. Avšak zistiť pôvod rádioaktivity je nemožné. Žiadny možný zdroj v súčasnosti nie je známy. Jedná sa o extrémne nízke hodnoty, ktoré sú zaznamenané pomocou vysoko citlivých detektorov, a preto neexistujú žiadne dôvody na obavy. Tieto hodnoty nie sú neobvyklé a boli pozorované v minulosti, väčšinou v zime pri stabilných poveternostných podmienkach s vysokým atmosférickým tlakom, nízkymi rýchlosťami vetra a inverziou.”

Vedúca oddelenia pre krízovú pripravenosť úradu nórskej ochrany pred radiáciou, Astrid Lilandová, povedala, že namerané hodnoty by nemali spôsobiť žiaden nepriaznivý zdravotný stav. “Čas od času nameriame malé množstvo rádioaktivity v ovzduší, pretože máme veľmi citlivé meracie prístroje. Meranie vo Svanhovd v januári bolo veľmi, veľmi nízke. Tak tomu bolo aj pri meraní vo Fínsku. Namerané hladiny nie sú znepokojujúce pre ľudí a životné prostredie,” citoval Barents Observer Lilandovú, ktorá má prehľad o 33 nórskych staniciach. Merania vo Svanhovd v období od 9. do 16. Januára ukázali úroveň 0,5 mikro-becquerelov na kubický meter vzduchu (μBq/m3). Vo Francúzsku bola rádioaktivita oveľa nižšia, 0,1 až 0,31 μBq/m3. Rovnako nízke boli aj namerané hodnoty vo Fínsku 0,27 μBq/m3 v Rovaniemi a 0,3 μBq/m3 v Kotka. Fínsky úrad pre žiarenie a jadrovú bezpečnosť (STUK) sa rozhodol nasledovať príklad Francúzov a zverejnil tlačovú správu o zvýšenej rádioaktivite.

Astrid Lilandová sa doteraz nevyjadrila k pôvodu rádioaktivity. V čase nepriaznivé počasie spôsobilo, že nebolo možné rádioaktivitu vystopovať.

“Meranie na niekoľkých miestach v Európe môžu znamenať, že pochádzajú z východnej Európy (…) V severnom Nórsku, severnom Fínsku a Poľsku sa v druhom týždni zvýšili hladiny jódu v ovzduší – a v ďalších európskych krajinách počas nasledujúcich dvoch týždňov,” tvrdí Lilandová. Jód-131 vo vzduchu môže pochádzať z incidentu v jadrovom reaktore. Izotop sa tiež používa v medicíne.

Všetci prevádzkovatelia jadrových reaktorov alebo inštitúcií, ktoré používajú jódu-131 na liečebné účely, majú detektory pre vonkajšie úniku rádioaktivity.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru