Islámský stát

WP: zahraniční členové IS se odmítají účastnit bojových operací

Zahraniční příslušníci teroristické organizace Islámský stát nažali neplnit rozkazy a projevovat nevoli k účasti na bojových činnostech, píší noviny Washington Post s odkazem na dokumenty o „problémech ozbrojenců“, které se dostaly do rukou iráckých vojáků.

Dokumenty, které byly odhaleny iráckými vojáky po obsazení jedné ze základen IS u Mosulu, svědčí o neplnění rozkazů ze strany řady zahraničních ozbrojenců této organizace. Celkově tyto dokumenty hovoří o 14 podobných případech.

Belgičan, který vstoupil do řad ozbrojenců, přinesl lékařskou zprávu o tom, že ho bolí záda a z toho důvodu se nemůže účastni bojových operací. Francouz prohlásil, že chce opustit Irák, aby spáchal sebevražedný atentát s bombou na území Francie. Dalších několik teroristů požádalo, aby byli přemístěni do Sýrie, a někteří prostě odmítli účast v bojových operacích.

„Nechce bojovat, chce se vrátit do Francie. Říká, že jeho přáním je mučednická operace ve Francii. Říká, že je nemocný, nemá ale lékařské potvrzení,” stojí ve zprávě o 24letém Francouzi alžírského původu.

Podle informací novin, jež se odkazují na informace v Haagu umístěného mezinárodního centra pro boj s terorismem, opustilo Evropu více než 4 tisíce lidí, aby se odebrali do Sýrie a Iráku. Přibližně třetina z nich se vrátila. Přitom je potvrzena smrt přibližně 14% z nich, kde se nacházejí ostatní není známo.

Podle slov analytika, který se specializuje na výzkum ozbrojených skupin Aymenna al-Tamimi, mnozí zahraniční bojovníci pochopili, že členství v IS není to, co očekávali, protože si mysleli, že to bude dobrodružství. Podplukovník Muhamad al-Tamimi, jehož jednotka našla dokumenty, prohlásil, že tito zahraniční ozbrojenci jsou nejlepší ze všech, se kterými kdy bojoval. To, že tito ozbrojenci odmítají bojovat, svědčí o tom, že tato organizace není ten islám, za kterým oni přišli, ale je lživý.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru