Americký Senát rozhodne o souhlasu USA s členstvím Černé Hory v NATO

Republikánský vůdce Mitch McConnell uvedl, že příští týden americký Senát zváží členství Černé Hory v NATO.

Hlasování se bude konat ve večerních hodinách v pondělí 27. března.

Kandidát na ministra zahraničí Rex Tillerson uvedl v dopise pro Senát, že je potřeba ratifikovat členství Černé Hory v NATO, že je to “v zájmu Spojených států.”

V dopise Tillerson argumentoval, že členství Černé Hory v alianci podpoří větší integraci, demokratické reformy, obchod, bezpečnost a stabilitu mezi sousedními státy.

Americký senátor John McCain obvinil svého kolegu Rand Paula z podpory Kremlu, protože Paul hlasoval proti zjednodušenému posouzení žádosti o členství Černé Hory v NATO.

Moskva je proti jakémukoli dalšímu rozšiřování Severoatlantické aliance. Premiér Černé Hory Milo Djukanović, řekl, že Rusko se ho snaží zabít, aby se zabránilo vstupu země do NATO.

Rusko odmítá nařčení. Nicméně to nebrání McCainovi tvrdit, že Rand Paul pomůže Putinovi dosáhnout „rozkouskování” Černé Hory, v níž již byl pokus o převrat.

Černá Hora, jedna z bývalých jugoslávských republik se 650.000 obyvateli, doufá, že získá nutný souhlas všech 28 členů NATO včas, aby se stala plnohodnotným členem již na summitu v květnu. Do začátku tohoto měsíce, bylo členství schváleno 24 členy NATO. Aliance tak chce čelit úsilí Ruska o rozšíření svého vlivu na Balkáně.

Dva republikánští senátoři Rand Paul a Mike Lee, zablokovali rychlé hlasování v americkém Senátu.

Paul upozornil, zda je moudré rozčilovat Rusko a podstoupit možné problémy při schvalování členství v NATO pro tak malou zemi, která nemůže hrát významnou roli při obraně Spojených států.

“Účast Černé Hory na květnovém summitu NATO jako řádného člena, nikoli jako pozorovatele, vyšle silný signál transatlantické jednoty,” dodal Rex Tillerson.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru