Uprchlíci

Keňa vyzvala evropské země k přijetí většího počtu somálských uprchlíků

Keňa dnes vyzvala Európu, aby prijala viac somálskych utečencov, zatiaľ čo východoafrickí a jemenskí lídri rokovali o možnostiach urýchlenia dobrovoľnej repatriácie 900.000 Somálčanov, ktorých tieto krajiny hostia. “Musíme si rozdeliť bremeno migračnej krízy,” vyhlásil kenský minister vnútra Joseph Nkaissery na stretnutí v Nairobi.

Momentálne žije v Keni, Etiópii, Ugande, Džibutsku, Egypte, Eritrei, Tanzánii a Jemene viac než 880.000 somálskych utečencov. Najvyššie počty hlásia Keňa (320.000), Jemen (256.000) a Etiópia (247.000), uviedla OSN. Odhaduje sa, že v Európskej únii, Nórsku a Švajčiarsku sa nachádza približne 280.000 somálskych imigrantov, a to najmä vďaka vytrvalému prílevu žiadateľov o azyl.

Somálčania masovo utekajú zo svojej vlasti od roku 1991, keď došlo k zvrhnutiu diktátora Siada Barreho a krajina sa ocitla v stave anarchie. Vlády, ktoré sa tu vytvorili od roku 2004, sa snažia obnoviť zákonnosť, avšak čelia pretrvávajúcej hrozbe v podobe radikálnej islamistickej skupiny aš-Šabáb.

Nkaissery ďalej uviedol, že 60.000 Somálčanov bolo vrátených z Kene do vlasti v rámci dohody uzatvorenej v decembri 2014 so Somálskom a Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Ďalších 6000 Somálčanov medzitým z Kene odišlo do Európy a USA. Očakáva sa, že v sobotu sa na stretnutí prijme širšia regionálna dohoda o repatriácii a účinnejšej integrácii Somálčanov, ktorí zostávajú v hostiteľských krajinách.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru