Deutsche Welle: Ruská ekonomika se zotavuje navzdory sankcím!

Zdá se to být paradoxní, ale období hospodářských obtíží Ruska je za ním, uvedla někecká stanice Deutsche Welle.

Kvůli sankcím Rusové začali vyrábět více než importovat, a některá z odvětví v důsledku toho vyrostla. Nejsou pozorovány žádné známky nedostatku potravin v zemi, vláda očekává v letošním roce ekonomický růst ve výši 2%, zatímco německé firmy doufají ve zlepšení obchodu s Ruskem, ačkoliv zrušení sankcí EU nikdo nečeká.

Zní to paradoxně, ale čísla hovoří sama za sebe: ruská ekonomika opět hladce pracuje. Protiruské sankce EU, zdá se, dokonce posílily některá odvětví země. Z čiré nutnosti začali Rusové vyrábět více než dříve, namísto dovozového zboží. Vzhledem ke slabému rublu je dovoz v každém případě dražší.

Nicméně, na mnoha trzích to vypadá, že jsou bez známek deficitu. Německé podniky většinou spoléhají na zlepšení obchodu s Ruskem. Doba hospodářských potíží, jak se zdá, je na ústupu.

V roce 2014, kdy byly zavedeny sankce, se Ruskou podařilo vyhnout recesi. Nicméně, v roce 2015 došlo k výraznému poklesu v ekonomice – 3,7 procenta. V roce 2016 byl HDP negativní. Ale tento rok, ruská vláda opět očekává nárůst o 2 procenta. Mezitím s rychlým zrušením sankcí nepočítá ani jedna ze stran. Podniky se nějakým způsobem přizpůsobí.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru