Donald Trump: Nechci reprezentovat svět, chci reprezentovat USA

“Kupujte si americké věci a najímejte Američany,” řekl mimo jiné prezident USA Donald Trump ve svém prvním projevu před oběma komorami Kongresu.

Prezident chce na porážce Islámského státu spolupracovat se spřátelenými muslimskými zeměmi.

V úvodu svého projevu, který byl neustále přerušovaný bouřilvým potleskem stojících členů Kongresu USA a hostů prezident odsoudil nedávné útoky na židovské komunity v USA a střelbu na Indy v baru na předměstí Kansas City. “Jsme země, která jednotně odsuzuje nenávist a zlo ve všech jeho ohavných formách,” prohlásil Trump.

Prezident chce zakázat vstup do USA lidem z vybraných států, jejichž občany není možné podrobit dostatečným bezpečnostním prověrkám. “Nemůžeme dopustit, aby se USA staly útočištěm pro extremisty,” řekl.

Trump rovněž uvedl, že již brzy podnikne nové kroky, aby Ameriku uchránil od těch, kteří jí chtějí ublížit a dále prohlásil, že zeď na jihu USA bude stát.

Prezident ve svém projevu vzdal hold v sále přítomným nejbližším pozůstalým po policistech nebo dalších občanech, kteří zemřeli při udržování pořádku. Potlesk stojících členů Kongresu patřil i ženě, která onemocněla donedávna nevyléčitelnou nemocí, ale přežila jen zásluhou nově objeveného a na ní aplikovaného léku a vytrvalému otci, který možnosti léčení vyhledal.

Prezident USA při té příležitosti rovněž prohlásil, že ceny léků musí jít dolů.

Některé věty zněly spíše jako hesla, po kterých nemohlo nic jiného následovat než potlesk. Aby také ne, když Donald Trump řekl: “Vše, co je rozbité v naší zemi, se dá opravit!” nebo “Já nechci reprezentovat svět, chci reprezentovat USA!”

Nakonec, když mluvil o hospodářství, tak vyzval Američany: “Kupujte si americké věci a najímejte Američany!”

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru