Lavrov

Lavrov: Nadržování neonacismu je hanbou Evropské unie a NATO

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nazval hanbou Európskej únie a NATO nadržiavanie neonacistickým tendenciám. Lavrov vyjadril hlboké znepokojenie Moskvy v súvislosti s pokusmi rôznych európskych štátov „zakrývať si oči pred rozmáhajúcimi sa neonacistickými tendenciami, systematickými skutkami vandalizmu voči pamätníkom a hrobom z čias druhej svetovej vojny“

„Na pozadí známych výrokov o ohrození liberálnych európskych hodnôt pozorujeme takzvané „mlčanie jahniat“ v súvislosti s pravidelnou podporou pochodov neonacistov v Lotyšsku,“ zdôraznil Lavrov. Dodal, že EÚ a NATO sa dopúšťajú urážky pamiatky miliónov, ktorí zahynuli a ignorujú rozhodnutia Norimberského tribunálu.

Najnovšou „kvapkou“ v neonacistických výčinoch, ktoré sa dejú v niektorých štátoch EÚ a NATO, bol pochod v lotyšskej Rige na počesť Dňa pamiatky lotyšskej légie Waffen SS. Veteráni tejto organizácie pochodovali po uliciach lotyšského hlavného mesta, pričom ich ochraňovali zosilnené oddiely polície. Na pochode sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, vrátane neonacistických hostí z Poľska, Litvy a Ukrajiny.

Takéto podujatia sa v Rige konajú už vyše 20 rokov, počnúc rokom 1994. Mnohým lotyšským občanom a najmä lotyšským Rusom, z ktorých veľká časť žije v Lotyšsku ako ľudia druhej kategórie, bez občianstva, nie sú podobné „fakľové sprievody“ po vôli, takže neďaleko podujatia esesákov sa obyčajne konajú akcie odporcov nacizmu. Stalo sa už tradíciou, že protesty odporcov neonacizmu si lotyšské médiá nevšímajú, zato lotyšská polícia áno: pravidelne zatýka najaktívnejších kritikov esesáckych pochodov! Lotyšské štátne orgány nielenže majú lojálny postoj voči predstaviteľom nacistickej ideológie, ale dokonca sa nazdávajú, že ich podujatia pestujú v občanoch vlastenecké postoje.

V Lotyšsku už asi na vlastnú škodu pozabudli, že len dovtedy veje nad Reichstagom hákový kríž, kým ho nenahradí vlajka víťazstva nad nacizmom.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru