Turecko varuje před “náboženským konfliktem v Evropě”

Minister zahraničia Turecka povedal, Európa je “vtiahnutá do priepasti”. Varoval, že na pôde kontinentu čoskoro vypukne náboženský konflikt.

Mevlut Čavušoglu povedal, že nezáleží na tom, kto vyhral v holandských voľbách. “Nie je žiadny rozdiel medzi Geertom Wildersom a jeho proti-islamskou Stranou pre slobodu (PVV) a inými politickými stranami v Európskej únii (EÚ).”

“Všetci majú rovnakú mentalitu. V Európe čoskoro začne náboženský konflikt,” povedal minister pre Hürriyet Daily News.

S odvolaním sa na prvú svetovú vojnu minister pokračoval: “Pred 100 rokmi sa ľudia navzájom zabíjali, pretože boli rôznych vyznaní. Ale poučili sa z toho, a tak vznikla Európska únia a Rada Európy.”

Ministrove poznámky vydané na zhromaždení v južnom meste Antalya boli prvým komentárom Turecka na výsledky volieb v Holandsku. Diplomatická medzera medzi oboma krajinami zosilnela po tom, čo bol v sobotu zrušený meeting Čavušoglu v Rotterdame.

Holandské orgány zabránili vstupu ministra do krajiny a tureckí úradníci uzavreli holandskú ambasádu a oznámili, že holandský veľvyslanec už nie je v Turecku vítaný.

Voľby v Holandsku tento týždeň priniesli zaujímavý úkaz. Strana Denk orientovaná na migrantov si zabezpečila svoj prvý volebný úspech v Holandsku. Turkami vedená strana, označená komentátormi ako “pobočka” prezidenta strany Recepa Tayyipa Erdogana AKP, má v novom parlamente tri kreslá.

Strana Denk, ktorej zakladatelia popierajú arménsku genocídu, navrhla vytvorenie “polície proti rasizmu” s tisíckou mužov, pretože verí, že za rasizmus a diskrimináciu je stíhaných príliš málo ľudí.

Ak sa ocitne vo vláde, strana by chcela zaviesť “register rasizmu”, ktorý by viedol záznamy o Holanďanoch, ktorí sú neúctiví voči migrantom. “Usvedčení rasisti” by mali byť vyhodení z pracovných miest vo vláde a verejnom sektore.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru