Merkelová

Merkelová: Po brexitu neočekávám další odchody z Evropské unie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa neobáva odchodu ďalších krajín z Európskej únie. Povedala to v rozhovore pre dnešné vydanie novín Passauer Neue Presse v čase, keď sa lídri bloku pripravujú osláviť v sobotu v Ríme 60. výročie podpísania Rímskych zmlúv, jedného zo základných pilierov Únie a iba niekoľko dní pred britským aktivovaním procesu svojho vystúpenia z Únie

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu spustí dvojročný proces odpočítavania k brexitu.

Na otázku, či sa obáva, že by EÚ mohli opustiť ďalšie krajiny, Merkelová odpovedala: “Nie. Jednotlivé členské štáty, samozrejme, majú rôzne plány ako by sme mali formovať budúcnosť, ale celková cesta vpred je jasná: viac spolupráce.”

Za oblasti takejto spolupráce označila obranu, kontrolu vonkajších hraníc EÚ, ekonomickú politiku a boj s militantným islamom.

Merkelová tiež povedala, že Mayovej očakávaný list o začatí procesu vedúceho k brexitu nezatieni summit k 60. výročiu EÚ.

“Práca v nadchádzajúcich rokoch pôjde oboma smermi: na jednej strane rokovania o vystúpení s Britániou a na druhej úvahy o tom, ako pripraviť zvyšných 27 členov EÚ na budúcnosť,” citovali ju dnes nemecké noviny.

Na otázku, či by mali byť prerušené prístupové rokovania s Tureckom, Merkelová odpovedala: “Mali by sme počkať na hlasovanie v tureckom referende a všetko ostatné.”

V Turecku plánujú uskutočniť 16. apríla referendum o zmenách ústavy, ktoré by rozšírili právomoci prezidenta.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru