NASA si koupila pět míst v ruských Sojuzech, tvrdí zprávy

NASA podepsala smlouvu s americkou aerokosmickou společností Boeing, která předpokládá odkoupení od ní až pěti míst v ruských Sojuzech. Oznámil to portál Space News.

Tato místa potřebuje NASA pro přepravu kosmonautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), protože agentura plánuje zvýšit početní stav posádky ze tří na čtyři osoby. Dodatečné lety jsou naplánovány na léta 2017 a 2018.

Další tři místa může potřebovat NASA v roce 2019 v případě, když společnosti SpaceX a Boeing nedokážou do té doby ukončit vývoj svých pilotovaných lodí. Dohoda předpokládá realizaci opce v celkové částce nejvíce 373,5 milionu USD (v průměru 74,7 milionu za jedno místo).

V současné době se dopravují kosmonauti na ISS výhradně pomocí ruských Sojuzů. V NASA se chtějí tohoto monopolu zbavit. Pro to se projektují v USA pilotované kosmické lodě Dragon V2 a CST-100, a také měsíční a marsovská loď Orion.

Pět míst v ruských Sojuzech dostala společnost Boeing po ukončení transakce s prodejem mořského kosmodromu Sea Launch. Korporace Energija urovnala takto sporné otázky s aerokosmickým gigantem. Pro Roskosmos jsou podobné transakce také výhodné v souvislosti s plánovaným dočasným snížením počtu ruských kosmonautů na ISS ze tří na dva lidi.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru