Uprchlíci

Rakousko chce zdvojnásobit sumu pro migranty, kteří se vrátí domů

V úmysle urýchliť odchody asi 50 000 žiadateľov o azyl bez udeleného povolenia, chce rakúska vláda zdvojnásobiť sumu peňazí vyplácaných tým migrantom, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojej domovskej krajiny.

Podľa rakúskeho ministra vnútra Wolfganga Sobotku je takýto plán primárne zacielený na “tých, u ktorých nie je pravdepodobné, že im bude priznané právo na dlhodobý pobyt”. Ide teda o príslušníkov z Iraku, Iránu, Afganistanu a zo subsaharských krajín, výnimkou budú ľudia zo susedných balkánskych krajín.

Momentálne je suma za dobrovoľný odchod z Rakúska k dispozícii len pre prvých 1000 záujemcov, ktorí už podali žiadosť o azyl. Ak sa ponúkaná suma zdvojnásobí, zvýši sa z 500 eur na 1000 eur.

Podľa oficiálnych údajov, krajina zaznamenala viac ako 130 000 žiadostí o azyl od roku 2015. Približne 10 700 migrantov opustilo krajinu v minulom roku, vrátane 5 800 z vlastnej vôle.

“Výhodou dobrovoľných návratov je, že sú menej traumatizujúce,” hovorí agentúre AFP Bernd Wachter z katolíckej humanitárnej organizácie Caritas Austria. “Umožnia lepšie organizovať reintegráciu v krajine pôvodu.”

Rakúska vláda nastavila na rok 2017 limit prijatia 35 000 žiadostí o azyl a sprísnila hliadky a bezpečnostné opatrenia na hraniciach.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru