Švédsko se připravuje na válku, kontroluje tisíce krytů

V éře studené války se budovaly protiatomové kryty nejen u nás, ale i v západní Evropě. Kryty jsou někde udržované a někde už mají jinou funkci.

Ve Švédsku se rozhodli zkontrolovat všechny protiatomové kryty do konce roku a to kvůli obavě z ruského útoku přes pobaltské státy. Bunkry jsou navrženy tak, aby chránily lidi před rázovou vlnou a zářením z jaderného výbuchu.

Swedish Civil Contingencies Agency (MSB) nařídila revizi 350 civilních bunkrů na baltském ostrově Gotland, kde má Švédsko umístěno vojsko.

Tyto „protiatomové přístřešky“ jsou určeny k ochraně osob nejen před rázovou vlnou a zářením z jaderného výbuchu, ale i před účinky chemických a biologických zbraní.

Mats Berglund, vedoucí oddělení Civilní ochrany při MSB, řekl pro Sverige Radio, že kryty by měly být zkontrolovány do konce roku.

Některé z protiatomových krytů byly přeměněny na datová centra a využívají je například i některé servery společnosti WikiLeaks.

Na ostrově Gotland je 350 krytů s kapacitou pro 35.000 lidí, ačkoli Gotland má nyní téměř 60.000 obyvatel.

Celkem ve Švédsku bylo během studené války vybudováno přes 65.000 krytů, aby chránily švédské obyvatelstvo před potenciální hrozbou jaderné války.

Všechny úkryty jsou označeny výrazným oranžovým a modrým logem, spolu se slovem skyddsrum (přístřešek).

MSB, švédská agentura, je zodpovědná za otázky týkající se civilní ochrany, veřejné bezpečnosti, havarijního řízení a civilní obrany do té doby, dokud žádný jiný orgán nepřevezme odpovědnost.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru