Špatná zpráva pro Ukrajinu: Juncker se rozhodl podpořit “Nord Stream-2”!

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se rozhodl podpořit projekt na výstavbu plynovodu “Nord Stream-2″, uvedl v úterý informačnímu portálu EurActiv zdroj blízký Evropské komisí.

„Představitelé EU hovoří, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se rozhodl pokračovat se „Severním proudem 2″ a „velmi pravděpodobně”, dá projektu v příštích měsících zelenou,” uvedla publikace.

Podle ní může být rozhodnutí zveřejněno „po všeobecných volbách v září v Německu”, které silně podporuje „kontroverzní“ projekt.

Projekt „Severní proud-2″ zahrnuje výstavbu dvou plynovodů s celkovou kapacitou 55 miliard krychlových metrů plynu ročně z ruského pobřeží Baltského moře do Německa. Nový plynovod se plánujet v blízkosti již fungujícího „Nord Stream”. Jak sděli dříve místopředseda představenstva Gazpromu Alexander Medveděv, základní náklady na „Nord Stream-2″ by měly dosáhnout 8 miliard eur, ale s dalšími náklady by celková sumě měla dosáhnout 9,9 miliardy eur.

Pro projektování, výstavby a následného provozu plynovodu “Nord Stream-2” byl vytvořena společnst Nord Stream AG 2.

Proti projektu se ostře staví zejména Ukrajina a Polsko a dokonce USA. Plynovod obě země obchází a zejména Ukrajina by tak mohla přijít o významné miliardy dolarů za tranzit ruského plynu.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru