Times: ruští a američtí vojáci našli v Sýrii společnou řeč

Vojenští příslušníci ruských a amerických ozbrojených sil hlídkují v okolí syrského města Manbidž – jedná se o nejtěsnější spolupráci mezi Moskvou a Washingtonem na bitevním poli od konce druhé světové války, píše list The Times.

Tehdy v dubnu 1945 se ruští a američtí vojáci setkali na Labi. Dnes se však prozatím vyhýbají kontaktům, byť jsou od sebe vzdáleni pouze osm kilometrů, upozorňuje list.

Vojáci hlídkují ve vesnice ležící 25 kilometrů jižně od turecké hranice a snaží se udržet znepřátelené strany od bojových operací. Na obou stranách vlají národní vlajky.

„Teoreticky (ruští a američtí vojáci — pozn. red.) plní úlohu nárazníkového pásma mezi Kurdy a ozbrojenci, které podporuje Turecko. V praxi však rovněž demonstrují nové geopolitické sblížení, k němuž mezi oběma zeměmi dochází po příchodu Donalda Trumpa,” uvádí The Times.

Podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise armádní příslušníci jsou informováni o své vzájemné poloze v oblasti Manbidže. Přitom, jak zdůraznil Davis, obě strany „nehodlají vyvolávat konflikt s nikým kromě Islámského státu.”

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru