Trump

Trump: FBI a NSA potvrdily, že Moskva neovlivnila volby v USA!

Prezident Donald Trump uvedl, že FBI a NSA potvrdily absenci ruského vlivu na volební proces v USA v roce 2016. To je ale jen část intepretace výroků šéfů zpravodajských služeb.

„NSA a FBI sdělily Kongresu, že Rusko nemělo vliv na volební proces,” napsal Trump ve svém oficiálním účtu na Twitteru.

Ředitelé FBI a NSA James Comey a Michael Rogers v pondělí řekli, že nemají údaje o reálném vlivu Ruské federace na výsledky hlasování v prezidentských volbách v řadě amerických států.

Jeden z kongresmanů se jich zeptal se jich během slyšení ve Výboru pro zpravodajské služby Sněmovny Kongresu Spojených států amerických na státy Michigan, Pennsylvania, Wisconsin a Ohio. A Comey a Rogers řekli, že nemají důkazy o tom, že by činnost Ruska měla vliv na výsledky tamějších hlasování.

Ale tvrzení Donalda Trumpa je poněkud zředěno výroky šéfů FBI a NSA. Z jejich vyhlášení vyplývá, že „hon na Rusa“ nekončí. Naopak. Roztáčejí nové kolo protiruské kampaně. A důkazy? To je v podstatě jedno, protože jsou o vině Ruska prostě “přesvědčeni”.

Oni se vrátí!

Comey potvrdil, že se stále vyšetřuje „ruský zásah do voleb” a „vztahy volebního ústředí Trumpa s Ruskem”. Rovněž prohlásil, že bezpečnostními služby jsou přesvědčeny, že Rusko chtělo ve volbách pomoci Trumpovi a poškodit jeho soupeřku Hillary Clintonovou.

Oba představitelé FBI a NSA v pondělí na slyšení v Kongresu uvedli, že „očekávají“ zásah Ruské federace do příštích voleb ve Spojených státech.

„Oni se mohou vrátit ve volbách v roce 2020, ve volbách v roce 2018,“ uvedl Comey. Podle něj mohlo Rusko dospět k „chybnému“ názoru, že daná taktika se vyplácí. „Proto se mohou vrátit,“ tvrdil, ačkoliv nemá žádný důkaz o tom, že Rusko ovlivňovalo loňské volby. Rogers na tomtéž jednání vyjádřil „plné očekávání, že oni (Rusko) budou v této aktivitě pokračovat”. Podle něj Ruská federace “dospěla k závěru, že obdržela pozitivní výsledek” v aktivitách, které ji Washington připisuje při ovlivnění amerických voleb.

Šéf NSA zdůraznil, že americké zpravodajské služby spolupracují s evropskými kolegy a „poskytnou jim informace” o vlivu Ruské federace na jejich volby. Podle něj se to týká zejména Francie a Německa.

Rusko opakovaně popřelo obvinění amerických zpravodajských služeb, že se pokusilo ovlivnit volby ve Spojených státech.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru