Trump se tak snadno do Británie nedostane: Protesty ohrožují jeho návštěvu

Nový americký prezident Donald Trump určite má smolu. Búria sa proti nemu v rodnej Amerike, protestujú v Európskej únii a najnovšie sa vzbúrili aj „bratia Anglosasi“ na britských ostrovoch: nechcú, aby k nim prišiel na návštevu.

Najlepší priatelia Spojených štátov – Briti nechcú vidieť na svojom území prezidenta najmocnejšej krajiny sveta, čo patrične vyjadrili počas svojich protestných akcií. Takmer 2 milióny Britov sa vyjadrilo proti plánovanej návšteve Donalda Trumpa. Celá vec sa dostala tak ďaleko, že sa Washington a Londýn rozhodli netlačiť na pílu a trochu počkať a v tejto súvislosti preložili príchod amerického prezidenta do Spojeného kráľovstva o štyri mesiace.

Britské médiá vysvetľujú, prečo občania protestujú a uvádzajú viaceré príčiny. Za hlavnú z nich však označujú tvrdú protimigračnú politiku nového prezidenta USA a nie náhodou preto na protestoch na Britských ostrovoch sa zúčastňuje značná časť „čerstvých“ migrantov alebo prisťahovalcov, ktorí žijú vo Veľkej Británii už viac rokov.

Taktiež britské médiá rozoberajú, čo donútilo Washington a Londýn preložiť dátum návštevy Donalda Trumpa. Vymenúvajú rad príčin, ale za hlavnú považujú obavy britskej vlády pred ešte väčšími protestnými akciami, ako v súčasnosti, ktoré by už pomaly mohli prerásť do menšieho „majdanu“…

Preto britská premiérka a americký prezident sa v Londýne nestretnú v júni, ako to bolo naplánované, ale až v októbri. Britské médiá prezradili, že americký prezident ešte pred dvoma týždňami hovoril o tom, že na Britských ostrovoch očakáva protesty a nebude prekvapený. V tlačovej správe britskej vlády je o tomto varovaní iba stručná zmienka.

Proti príchodu Donalda Trumpa vypísali petíciu, ktorú podpísalo takmer 2 milióny Britov. Ďalší nespokojní protestovali v uliciach britských miest – na týchto protestoch sa zúčastnilo takmer 100 tisíc obyvateľov Spojeného kráľovstva. Britské médiá živo rozoberajú pomerne prekvapivú situáciu, keď anglosaskí občania jednej krajiny nechcú vidieť na svojom území prezidenta ďalšej anglosaskej krajiny, ale nevyslovujú žiadnu sústrasť na margo toho, že amerického prezidenta v kráľovstve nevítajú a že jeho návšteva sa odložila o 4 mesiace.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru