Merkelová

Uprchlická krize: Merkelová údajně na poslední chvíli zastavila uzavření hranic

V septembri 2015 boli prijaté všetky bezpečnostné opatrenia na uzavretie hraníc Nemecka kvôli pohybu utečencov. Avšak kancelárka Merkelová zabránila plánu na poslednú chvíľu – kvôli strachu zo “škaredých fotografií”.

Novinár Robin Alexander napísal knihu, v ktorej skúmal históriu otvorenia hraníc pre tisíce utečencov. Kniha s názvom “Úbohá utečenecká politika Merkelovej. Informácie zvnútra politických kruhov” podľa autora poskytuje úplne inú verziu, než je tá oficiálna: v dôsledku utečeneckej krízy sa veľká koalícia v sobotu 12. septembra 2015 o 17:30 dohodla na konferenčnom hovore uzavrieť 13. septembra hranice do Rakúska.

Dohoda zahŕňala nielen opätovné zavedenie hraničných kontrol, ale aj odmietanie utečencov na hraniciach. Konferencie sa zúčastnila kancelárka Angela Merkelová, minister vnútra Thomas de Maizière, Horst Seehofer, Frank-Walter Steinmeier a Sigmar Gabriel.

Na základe stretnutia vytvorila federálna polícia „bojový“ rozkaz, ktorý obsahoval tvrdenie, že utečenci bez riadnych dokladov by mali byť odmietnutí “aj v prípade podania žiadosti o azyl”. V skorých ranných hodinách v nedeľu boli zvolaní policajti z celého Nemecka na hranice, kam boli dopravení autobusmi a vrtuľníkmi.

Ale v nedeľu vyjadrilo ministerstvo vnútra obavy. Presadenie zvlášť obmedzujúceho zákona o azyle by mohlo zapríčiniť ťažkosti, pretože by nebolo jednoduché ho pretlačiť cez Dohovor o ochrane ľudských práv. Avšak Dohovor pojednáva len o jednotlivých prípadoch.

Minister vnútra Thomas de Maizière informoval Merkelovú o obavách. Kancelárka “požadovala od ministra sľub, že uzavretie hraníc obstojí na súde a že neuniknú na verejnosť žiadne fotografie z nasadenia Bundeswehru proti utečencom.”

Tento sľub však de Maizière nemohol kancelárke dať. Preto boli po konzultácii s koaličnými partnermi zmenené rozkazy polície. Teraz bolo nariadené, že “občanom tretích krajín aj bez legitímnych dokumentov a žiadostí o azyl musí byť povolený vstup.”

V dôsledku toho sa uzavretie hraníc neuskutočnilo z humanitárnych dôvodov, ako kancelárka opakovane zdôraznila v nasledujúcich mesiacoch. Avšak už predtým pripravené uzavretie bolo zastavené na poslednú chvíľu, pretože federálna vláda nedokázala zodpovedajúcim spôsobom posúdiť právne dôsledky. Okrem toho bola hranica ponechaná otvorená dokorán, aby na verejnosť neunikli žiadne škaredé fotografie.

Niet pochýb, kto je za to zodpovedný: je to kancelárka, kto má právomoc vydávať usmernenia. Merkelová opakovane verejne zdôraznila, že hranice nie sú uzavreté. Mnoho európskych lídrov ju obvinilo z pozývania utečencov do Európy, a preto ich odmietajú, prijať alebo ich jednoducho presmerujú do Nemecka.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru